Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prihvaćanje novog koda za hrvatski jezik "hrv" umjesto dosadašnjeg "scr" veliko je međunarodno priznanje hrvatskom jeziku, istaknuo je glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomil Maštrović.


Novi kod za hrvatski jezik "hrv" ubuduće će se unositi u sve svjetske baze podataka što je izvanredno važno dostignuće dugogodišnjih napora da hrvatski jezik dobije međunarodno priznanje, rekao je Maštrović na današnjoj konferenciji za novinare u NSK.

Vezani članci Uhićenje Kazimira Bačića Nadzorni odbor HRT-a jednoglasno pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja Bačića: Odluka idući tjedan Davor Vagić Novi ravnatelj Vinogradske otkrio da se Zadravec vraća: ''Ona ide na drugo mjesto...''

Maštrović je izvijestio da je NSK ovih dana organizacija Library of Congres obavijestila da je odobren zahtjev za izmjenom jezičnih kodova za hrvatski i za srpski jezik što ga je još 1990. potaknuo NSK u Zagrebu, a poduprla Narodna biblioteka Srbije.

Odluku o troslovnoj oznaci za hrvatski jezik "hrv" donijelo je međunarodno tijelo ISO 639-2 Registratin Authority i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee službenim dopisom od 17. lipnja ove godine.

Navedena odluka okrunila je dugogodišnje napore za međunarodnim priznanjem uporabe hrvatskoga jezika, odnosno da se napokon odredi nacionalna oznaka za hrvatski jezik koji je, kako je istaknuo Maštrović, bio u nakaradnoj svezi sa srpskim. To je veliko priznanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici za promicanje hrvatskoga jezika, što je temeljni uvjet hrvatskoga kulturnoga i znanstvenoga rada, te njegova prepoznavanja i predstavljanja u svjetskim bibliografskim bazama podataka.

Maštrović je izvijestio kako će se nova oznaka početi primjenjivati od 1. rujna, a dosadašnje oznake "src" i "scc" u bibliografskim zapisima i dalje vrijede te ne će biti mijenjane u budućnosti.

O važnosti međunarodnoga priznanja hrvatskoga jezika govorili su ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme Dragutin Funda i voditelj Odsjeka za nacionalne bibliografije NSK Lobel Machala.