Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon 18 godina oznaka za hrvatski jezik "hrv" umjesto "scr"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prihvaćanje novog koda za hrvatski jezik "hrv" umjesto dosadašnjeg "scr" veliko je međunarodno priznanje hrvatskom jeziku, istaknuo je glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomil Maštrović.

Novi kod za hrvatski jezik "hrv" ubuduće će se unositi u sve svjetske baze podataka što je izvanredno važno dostignuće dugogodišnjih napora da hrvatski jezik dobije međunarodno priznanje, rekao je Maštrović na današnjoj konferenciji za novinare u NSK.

Pročitajte i ovo Gaza poduzimaju prve korake Izrael upozorio naše susjede i još tri zemlje: "To nas udaljava od postizanja rješenja" Slika nije dostupna Zbog nastave na srpskom jeziku djeca iz Jagodnjaka prebačena u Čeminac

Maštrović je izvijestio da je NSK ovih dana organizacija Library of Congres obavijestila da je odobren zahtjev za izmjenom jezičnih kodova za hrvatski i za srpski jezik što ga je još 1990. potaknuo NSK u Zagrebu, a poduprla Narodna biblioteka Srbije.

Odluku o troslovnoj oznaci za hrvatski jezik "hrv" donijelo je međunarodno tijelo ISO 639-2 Registratin Authority i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee službenim dopisom od 17. lipnja ove godine.

Navedena odluka okrunila je dugogodišnje napore za međunarodnim priznanjem uporabe hrvatskoga jezika, odnosno da se napokon odredi nacionalna oznaka za hrvatski jezik koji je, kako je istaknuo Maštrović, bio u nakaradnoj svezi sa srpskim. To je veliko priznanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici za promicanje hrvatskoga jezika, što je temeljni uvjet hrvatskoga kulturnoga i znanstvenoga rada, te njegova prepoznavanja i predstavljanja u svjetskim bibliografskim bazama podataka.

Maštrović je izvijestio kako će se nova oznaka početi primjenjivati od 1. rujna, a dosadašnje oznake "src" i "scc" u bibliografskim zapisima i dalje vrijede te ne će biti mijenjane u budućnosti.

O važnosti međunarodnoga priznanja hrvatskoga jezika govorili su ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme Dragutin Funda i voditelj Odsjeka za nacionalne bibliografije NSK Lobel Machala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene