U postrojenjima Brodosplita u subotu je izvršeno radno porinuće prototipa obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu RH, javlja MORH.


Porinuću broda su prisustvovali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 1 Otvara se punkt za masovno cijepljenje građana u Zagrebu: "U drugoj fazi zainteresirano je 85 tisuća ljudi" Koronavirus, ilustracija - 7 Stožer: U Hrvatskoj 260 novozaraženih koronavirusom, preminulo devet ljudi

Porinućem prototipa broda završava se faza opremanja broda na navozu i započinje faza opremanje broda u moru, koja će potrajati oko dva mjeseca. Nakon toga planirana su ispitivanja broda u luci i plovidbi, koja će se provoditi pod nadzorom MORH-a i Hrvatskog registra brodova, izvjestio je MORH.

Nakon primopredaje broda HRM-u, slijede posebna prototipna ispitivanja, koja će se provoditi u najtežim vremenskim uvjetima na Jadranu, a u cilju ocjene izdržljivosti i optimalnosti tehničkih rješenja i svojstava prototipa.

Završetak ispitivanja očekuje se do kraja 2017. godine, kada će brod službeno dobiti ime i biti predan na uporabu Hrvatskoj ratnoj mornarici.