Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema izvješćima Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, najveći uzrok 'cvjetanja' mora, koje se dogodilo u akvatoriju Rijeke Dubrovačke, je 'ljudski faktor', odnosno prevelika količina fekalnih i otpadnih voda u Rijeci Dubrovačkoj.


To je istaknuto na današnjoj sjednici Županijskog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sazvanoj u vezi s djelovanjem kod izvanrednog prirodnog događaja u akvatoriju Rijeke Dubrovačke. Naglašeno je da alga nije toksična pa nije ni opasna po zdravlje čovjeka. Također je rečeno kako je riječ o prirodnoj pojavi koja se ne može fizički otkloniti. Županijski Zavod za javno zdravstvo u svom izvješću naveo je također kako su rezultati ispitivanja mora u Rijeci Dubrovačoj često loši i nezadovoljavajući u prvom redu stoga što većina naselja u tom dijelu nema riješeno odvođenje oborinskih i otpadnih voda.

Vezani članci Poruka na apartmanu ''Po komentarima se vidi da nam nema spasa'': Poruka o gašenju klime izazvala burnu raspravu YourBoyMoyo Influencer se odbija kupati u Jadranu nakon neugodnog iskustva koje je podijelio s milijunima obožavatelja

Nakon dojave 26. kolovoza Županijski Zavod za javno zdravstvo zatražio je uzorkovanje mora, što je i učinjeno u tri navrata na pet lokacija na području Rijeke Dubrovačke. Prvi uzorci pokazali su onečišćenje na dvije lokacije i to na predjelu Sustjepana, a drugi da je smanjena kakvoća mora u Sustjepanu i ispred Aci marine, dok je treći napravljen u ponedjeljak te je more nezadovoljavajuće kvalitete ispred crpne stanice u Sustjepanu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju