Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijeka Dubrovačka

Najveći uzrok 'cvjetanja' mora jest 'ljudski faktor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema izvješćima Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, najveći uzrok 'cvjetanja' mora, koje se dogodilo u akvatoriju Rijeke Dubrovačke, je 'ljudski faktor', odnosno prevelika količina fekalnih i otpadnih voda u Rijeci Dubrovačkoj.

To je istaknuto na današnjoj sjednici Županijskog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sazvanoj u vezi s djelovanjem kod izvanrednog prirodnog događaja u akvatoriju Rijeke Dubrovačke. Naglašeno je da alga nije toksična pa nije ni opasna po zdravlje čovjeka. Također je rečeno kako je riječ o prirodnoj pojavi koja se ne može fizički otkloniti. Županijski Zavod za javno zdravstvo u svom izvješću naveo je također kako su rezultati ispitivanja mora u Rijeci Dubrovačoj često loši i nezadovoljavajući u prvom redu stoga što većina naselja u tom dijelu nema riješeno odvođenje oborinskih i otpadnih voda.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Nakon dojave 26. kolovoza Županijski Zavod za javno zdravstvo zatražio je uzorkovanje mora, što je i učinjeno u tri navrata na pet lokacija na području Rijeke Dubrovačke. Prvi uzorci pokazali su onečišćenje na dvije lokacije i to na predjelu Sustjepana, a drugi da je smanjena kakvoća mora u Sustjepanu i ispred Aci marine, dok je treći napravljen u ponedjeljak te je more nezadovoljavajuće kvalitete ispred crpne stanice u Sustjepanu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene