Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sres i duge smjene

'Najveća plaća vam je osmijeh'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se obilježava Međunarodni dan sestrinstva, zanimanja bez kojeg ne mogu ni liječnici, ni pacijenti.

No, sestre upozoravaju da je u Hrvatskoj ionako kroničan nedostatak medicinskog osoblja i da bi stanje moglo biti puno gore ulaskom u Europsku uniju. Više od 30 godina Dragica Gazek njeguje tek rođene bebe u Petrovoj bolnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prikaz lošeg stanja Pogledajte koliko zarađuju liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj, a koliko u ostatku svijeta Ilustracija provedeno istraživanje Zabrinjavajući podaci: Njihovo zanimanje četiri je puta izloženije nasilju

'To je nešto prekrasno, predivno jer radite sa malim bićima, malim stvorenjima kojima pružate sve, koji su vam najdraži pacijenti, da ne velim, zahvalni sa svojim izrazom lica, sa svojim pokretima kada mu pružite bilo kakvu njegu, utjehu ili dodir', rekla je Dragica Gazek, medicinska sestra u Klinici za ženske bolesti i porode.

>> Cijeni li država dovoljno ulogu medicinskih sestara?

Dragica priznaje da posao koji radi nekada zna biti vrlo težak. No, isto bi, kaže, radila da se ponovno rodi. Njezina kolegica Ana Ljubas također kaže da unatoč stresu i dugim smjenama, svoj posao ne bi mijenjala.

'Gotovo nakon 30 godina s veseljem svaki dan idem na posao. To je doista velika sreća. I vjerojatno da se pet puta rodim ponovno, svaki put bih bila medicinska sestra', kaže Ana. Posebno ju veseli kada vidi mlade ljude koji su odabrali ovaj plemenit poziv. Poput 24-godišnjeg kolege Marina.

'Trebate imati puno strpljenja i na kraju krajeva empatiju prema ljudskom biću. Nekako najveća plaća vam je taj osmijeh pacijenta, kad on izađe iz bolnice, zdrav', rekao je Marin Žilić, medicinski tehničar.

U Hrvatskoj ima oko 34.000 medicinskih sestara, a nedostaje ih oko 8.000. Situacija bi mogla biti i gora ulaskom u Europsku uniju. 'Sestre su profesija koja najčešće emigrira. Pretpostavlja se da će odljev iz Europe prema Americi biti, jer oni iskazuju potrebu 500.000 sestara', rekla je Branka Rimac, medicinska sestra.

'Ne da je 5 do 12, nego 12 i 5', kaže Ana. Stoga se nadaju da će se stanje ubrzo promijeniti. Jer zdravstvo bez njih ne može funkcionirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene