Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

'Najveća kazna bi nam bila da ga puste na slobodu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za obitelj poginulog policajca Ivana Grbavca nema isprika. Za K. Dužnovića traže najstrožu kaznu.

Okovan lisicama i u pratnji čak sedmorice pravosudnih policajaca Kazimir Dužnović sjeo je na optuženičku klupu. Ispijenog lica i mamuran priznao je sesvetski masakr. 'Moj branjenik se izjasnio krivim, u daljnjem tijeku sudskog postupka treba provjeriti samo dokaze kao provjeru njegovog osjećaja krivnje', rekao je Krešimir Krsnik, odvjetnik Kazimira Dužnovića. Prije pet mjeseci, naoružan automatskom puškom Dužnović je upao u banku punu ljudi u namjeri da je opljačka. Nakon što su službenice alarmirale zaštitare, stigle su dvije policijske ophodnje. Dužnović je zapucao, a mladi Ivan Grbavac ubijen je na mjestu. 'Da li sudbina, ja ne znam što je to. Ne daj Bože da ga je netko nagovorio', rekla je majka ubijenog policajca, Zora Grbavac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dužnovićeva obrana zadovoljna Nadzorne kamere nisu potvrdile tko je ubio Grbavca Slika nije dostupna Pljačka banke u Sesvetama Krvnik iz Sesveta: Ničega se ne sjećam i kajem se

>> Policajac Grbavac možda stradao od prijateljske vatre?

Obrana traži balističko vještačenje, budući da nisu izuzeta sva zrna s mjesta događaja. Prema zapisniku obdukcije mladi policajac ulaznu ranu imao je na leđima, a izlaznu na glavi. Obrana zbog toga sumnja da je mladog policajca možda slučajno ubio kolega. 'Upravo zato smo predložili to vještačenje da se stavi van svake sumnje, koje zrno, naime iz kojeg je oružja zrno doletilo', kaže Krsnik.

Ubitelj ubijenog Grbavca

Za obitelj stradalog Ivana Grbavca nema sumnje. Za ubojicu traže najstrožu kaznu. Njihov sin tek je završio policijsku akademiju. Nije imao ni tjedan dana radnog iskustva. Te večeri bačen je u rafalnu paljbu. 'Najveća kazna bi nam bila kad bi ga pustili na slobodu. To bi nam bila najveća kazna', rekla je Zora. 'Netko drugi je organizirao to, on je samo izvršitelj. Organizatora treba stegnuti', rekao je otac ubijenog Ivana, Mijo Grbavac.

Korak po korak danas idu dalje i Ivanovi kolege. Najteže ranjeni policajac još uvijek se oporavlja u Varaždinskim toplicama. Jadranko Certin ima 13 godina radnog iskustva. Te večeri dobio je sedam prostrijelnih rana, primio je deset litara krvi, a dva tjedna ležao je u komi. 'Oporavljam se, polako, ali ide na bolje', kaže Jadranko Certin, ranjeni policajac. Na pitanje hoće li mu biti teško doći na sud, svjedočiti i pogledati u lice tog čovjeka, rekao je: 'Pa, ne bi bilo teško, ali najradije bi u četiri oka s njim', kaže Certin. Kao i Jadranko, i Ivan Grbavac oduvijek je htio biti policajac. Roditelji su htjeli da se bavi građevinom, upisali su ga na fakultet, ali Ivan je samo htio biti policajac. Da stvar bude gora, kobnog dana nije trebao raditi, ali je s petoricom kolega s osmijehom na licu krenuo na posao. Mali heroj riskirao je svoj život i tijekom rafalne paljbe spasio prolaznicu s djetetom. Nažalost, na svom prvom ozbiljnijem radnom zadatku izgubio je život.

Koju kaznu zaslužuje optuženi Dužnović?

  • Doživotnu
  • 30 godina
  • 10 godina
  • 5 godina
  • Nisam siguran da je kriv
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene