Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Proizvode prema starim recepturama

Mjesto u Dubrovniku koje čuva brojne tajne i privlači milijune turista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najstarijih ljekarni na svijetu, Ljekarna Male braće u Dubrovniku, ove godine slavi svojih 7 stoljeća postojanja. Ljekarna koja i danas proizvodi prema starim franjevačkim recepturama čuva brojne tajne i privlači milijune turista iz cijelog svijeta.

Na prvi pogled ljekarna kao i svaka druga – no ova je stara 700 godina. Neprekidno radi od davne 1317. godine, a muzej čuva sve njezine tajne.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

"U kontinuitetu je sigurno najstarija jer je malo tih ljekarni u svijetu koje se mogu pohvaliti tim radom. Ovdje su sačuvane sve stojnice, recepturni stol s vagom koja je vrlo precizna", ističe fra Stipe Nosić.

Tu je i originalna vitrina s lijekovima koji su, ako se premašila doza, mogli biti i smrtonosni.

Tajne i povijest ljekarne sačuvane u muzeju najbolje zna fra Stipe Nosić. Priča nam i o tome kako je ljekarna, unatoč Papinoj zabrani, nastavila raditi. Oglušili su se jer su morali živjeti od nečega i trajalo je to dugo godina, dok od drugog pape nisu dobili dozvolu da ljekarna može nastaviti sa svojim radom.

U Franjevačkom samostanu čuva se oko 2000 recepata, a neke od njih i danas koriste dubrovački farmaceuti, posebno za izradu prirodnih krema za kožu.

"O recepturi kreme ne bismo smjeli puno govoriti. Uglavnom koristimo prirodna ulja – jojobino, bademovo, ružino i, naravno, sve je bez konzervansa", ističe zaposlenica Maja Putica.

I baš zato ovdje se čeka u redovima, pogotovo u srcu sezone. Kreme po staroj franjevačkoj recepturi prodaju se za oko 80 kuna, turistima i više nego povoljno.
 
"Čula sam za ove kreme i kako se rade i za ovu povijesnu ljekarnu. Mislim da je ovo najbolji mogući suvenir iz Dubrovnika", kazala je Marcia iz Brazila.

"Prvenstveno jer se radi o ovako staroj ljekarni i sigurna sam da su proizvodi kvalitetni. A ja želim dugo ostati mlada, zato ova krema", složila se i Nadha iz Maroka. 

U posljednjih desetak godina franjevački muzej i ljekarnu Male braće posjetilo je oko 3 milijuna ljudi pa je ovo zasigurno jedno od najzanimljivijih mjesta u Dubrovniku.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene