Sinj je najsigurniji grad u 2015. godini. A od ukupno 29 hrvatskih gradova neslavno posljednje mjesto pripalo je - Čakovcu. Pokazalo je to istraživanje časopisa 'Zaštita' i zagrebačkog Ekonomskog instituta na temelju podataka MUP-a. Kriteriji su bili broj prometnih nesreća, imovinska i nasilna kaznena djela te zloporaba droge.


Nedjeljna kava u Sinju. Glavna tema ćakule - titula najsigurnijeg grada u Hrvatskoj. Ipak, nekih incidenata bude, govore Sinjani.

Vezani članci Ilustracija Pogledajte koliko se građani osjećaju sigurno i koliko imaju povjerenja u hrvatsku policiju Ilustracija Dobra vijest za vozače: Obavite besplatan pregled vozila, pogledajte gdje i kada

'U svakom slučaju vikendima navečer to su neke sitne krađe, tuče ali svedeno je na minimum', kaže Sinjanka Katarina Šušnjara.

Mnogi se ipak sjete teških kaznenih djela - poput primjerice slučaja Bešlić. Nekad se na Sinj gledalo kao grad slučaj. No, treću godinu zaredom Sinj je siguran.

U gradu alke ponosni su na titulu najsigurnijega grada u državi. Nadaju se da će na vrhu te ljestvice ostati i ubuduće.

'Na kritičnim mjestima zapravo vršimo nekakve jače aktivnosti od izlaska komunalnih redara od policije, od na primjer situacije gdje na određenim punktovima pokušavamo staviti kamere za nadzor', rekao je Zlatko Ugrin, dogradonačelnik Sinja.

Neslavnu titulu najnesigurnijeg u državi ponio je Čakovec.

Čakovec definitivno ne spada među najnesigurnije. 'Čakovec je siguran grad, jedan od najsigurnijijh gradova u Hrvatskoj, grad po mjeri čovjeka. Ono što kvari tu statistiku su krađe poljoprivrednih usjeva, krađe koje se sezonski dešavaju, krađe koje čine ljudi koji dobivaju neki vid socijalne pomoći. Osmislili smo par programa s kojima ćemo zaustaviti te krađe', rekao je Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca.

Istraživanje je provedeno u 29 gradova s više od 20 tisuća stanovnika. Među deset najsigurnijih su Petrinja, Samobor, Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju