Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profil na koji podsjeća Paravinja

'Najopasniji tip silovatelja je onaj koji iskonski mrzi žene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Serijska silovanja postupci su osoba koje imaju poremećenu osobnost, kažu stručnjaci. Uzroci su najčešće u djetinjstvu, dok ih kasnije traume mogu još dodatno pojačati.

Medicina poznaje 4 tipa silovatelja, a svi imaju neki poremećaj ličnosti. Uzroci se, kažu stručnjaci, kriju negdje u ranom djetinjstvu. I to do 5 godine života. 'Uzroke moramo tražiti negdje u procesu formiranja ličnosti koji su doveli do toga da imamo osobu koja ima određene intrapsihičke konflikte', rekla je dr.sc. Jadranka Zorić, specijalist kliničke psihologije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepolovljena kazna Vrhovni sud presudio: Draganu Paravinji 20 godina zatvora za ubojstvo Antonije Bilić Slika nije dostupna Najavili žalbu Pogledajte kako je Paravinja dočekao presudu i što je rekao sucu

U društvu su najčešći takozvani mačo tipovi. Šarmantni su, a nasamo pokazuju svoju agresivnost. No, najopasniji su oni koji osjećaju iskonsku mržnju prema ženama. 'Oni pri tome ne traže žrtvu koja je poznata, dakle ne traže neku određenu osobu nego nekoga tko naiđe slučajno', dodala je Jadranka Zorić.

Postupci Dragana Paravinje podsjećaju na upravo ovakve počinitelje. 'Takav tip bi prema ovakvom opisu mogao odgovarati ovom našem današnjem počinitelju o kojem današnji mediji jako sad kod nas govore', dodala je dr.sc. Zorić.

U osnovi, nemaju namjeru ubiti

Takve osobe, kažu stručnjaci, u osnovi nemaju namjeru ubiti. 'U jednom trenutku kad se žrtva eventualno protivi njihovoj namjeri, ipak pokaže nekakav otpor, njihova agresija može eskalirati do te mjere da naprave takav postupak koji završi i smrću', pojasnila je.

Opasni su upravo zato što ne traže određenu žrtvu.'Nego traže bilo koju žrtvu. Kojima nije važna osoba nego ima je važan sam čin. Dakle upravo onaj tip koji se odnosi na one koji pokazuju svoju ljutnju i traže odmazdu u odnosu na suprotni spol', rekla je dr.sc. Zorić. U društvu se kriju i one nesigurne osobe koje potvrdu moći traže u silovanju. Najrjeđi i ujedno najinteligentniji su sadisti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene