Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"svakako je lud"

Najmađi Hrvat na Mount Everestu: Nakon 30 sati penjanja s vrha je - zaprosio svoju zaručnicu

Aktualno Galerija Den Eror - 5 Den Eror - 5 Foto: DNEVNIK.hr Den Eror - 4 Den Eror - 4 Foto: DNEVNIK.hr Den Eror - 3 Den Eror - 3 Foto: DNEVNIK.hr Den Eror - 2 Den Eror - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Den Eror - 1 Galerija 1/5 >>
Velik uspjeh za Hrvatsku postigao je mladi Zadranin. 35-godišnji Den Eror najmlađi je Hrvat koji se popeo na Mount Everest. Vrh svijeta dosegnuo je prošli tjedan, i to baš na petak 13. U četvrtak je stigao u Hrvatsku, a u zagrebačkoj zračnoj luci dočekala ga je i ekipa Dnevnika Nove TV.

Šest dana nakon - pljesak, zagrljaji i pozornost na koju nije naviknuo. Umoran, ali osmijeh s lica ne skida.

Pitali smo ga kako se osjeća. "Pa evo sad sam dobro kad sam doma, kako ću biti, odmah je lakše, malo odmoriti se", odgovara Den Eror, najmlađi Hrvat na Mount Everestu.

Jer je iza njega 30 sati penjanja. Posljednjih pet bilo je najteže.

"Pri vrhu ti je nagib recimo 70-80 stupnjeva, nekih sigurno 500 metara, tu imaš fiksne konope, ali da padneš ne bi ti bilo najbolje. Nije toliko fizički koliko te bolest uhvati, mišići te uhvate, svašta ti krene po zlu, neke želučane tegobe, ima tu sto stvari", prepričava Den.

Sto stvari na koje treba unaprijed misliti. Adekvatna oprema bez koje se na ovakve pothvate ne ide.

"U torbi imaš vode, nešto sitno za piti i moraš se brinuti o tome je li da održavaš tu opremu, jer ako ti se maska zaledi s kisikom ne piše ti se dobro. Tako ti je recimo i sa cvikama, ako ne poneseš oslipiš od Sunca zato što je bljesak prejak od leda i svega."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOR SPAŠAVATELJA HGSS ima veliku novost vezanu uz Biokovo: ''Ovime postižemo ogromnu sigurnost''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 8848,86 metara Nova visina Mount Everesta: Kina i Nepal se dogovorili hoće li se ubrajati snijeg na vrhu planine

Tu je i fizička priprema. Pet treninga na tjedan i tri puta trčanje 10-15 kilometara. Moraš pet puta tjedno trenirati. Trčati po 10-15 kilometara tjedno bar tri puta.

"Kako penješ da ne smiš nikakve gluposti radit, da se moraš držat nekih bar jednostavnih pravila, da se moraš non stop osiguravat, da ne smiš nikad biti otkačen s konopa, jer ako se otkačiš sklizneš i gotovo."

Što je bila najgora pomisao onih koji su ga čekali?

"Pa doma majka nije baš bila zadovoljna s idejom, ali šta će kreneš, pa što bude", odgovara kroz smijeh.

Pitali smo i Denovu zaručnicu Mariju Opaček što o tome misli.

"Pa ja sam ga odmah podržala, ali svakako je lud."

Toliko lud da joj je s Mount Everesta poslao video u kojem ju je zaprosio. Kako je to izgledalo?

"Jako hladno i ništa se ne čuje što ja pričam pa sam morao titlove stavit doli", kaže Den.

Pitali smo i Mariju je li rekla "da", ona odgovara: "Jako originalno, da nisam očekivala. Pa čovjek je bez kisika gore bio, što da mu kažem, šalim se naravno da da."

Den neće stati na Everestu. Želi osvojiti vrhove na svih sedam kontinenata. Sljedeća na redu je Sjeverna Amerika i Denali

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene