Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hladnoća i led ovih su dana mnogima najveći neprijatelji. Beskućnici spas traže u prenoćištima, a pješaci se muče sa snijegom i ledom. Neke bolnice na dan obrade i do stotinu polomljenih.


Trenutak nepažnje, zaleđena cesta i samo je sekunda dovoljna da se poskliznete i nađente na traumatologiji. 'Pukla mi je zglobna kost i onda su mi dali injekciju, ravnali to, tako da je bilo bez bolova', rekla je Ljubica Škrapić. Posljednjih nekoliko dana čekaonice u bolnicama su prepune. Zbog nagnječenja i lomova kostiju, samo u Klinici za Traumatologiju na dan obrade stotinjak pacijenata. 

Vezani članci Propao im strop Konačno im se odmrznule cijevi, a onda su uslijedili samo novi problemi Val polarne hladnoće u SAD-u - 4 Val polarne hladnoće paralizirao dijelove SAD-a: Više od 30 ljudi preminulo, milijuni su ostali bez struje

'Već smo danas imali 25 pacijenata od kojih je 20 posljedica pada na ledu. Najčešće ozljede su ozljede ručnog zgloba, potom gležnjevi i ramena', rekao je dr. Tihomir Banić iz Klinike za traumatologiju. Za izbjegavanje ovakvih ozljeda liječnici imaju jednostavan savjet - ako baš ne morate, ni ne izlazite iz svojih domova.

Oni koji nažalost nemaju svoja četiri zida, od hladnoće se najčešće sklone u nekom od prenoćišta. Ravnatelj prenoćišta kaže da se u ovako hladnim danima uvijek traži mjesto više. Iako su svi ležajevi uvijek popunjeni, pronađe se način da nitko ne ostane vani na hladnoći. 'Uvijek netko tu noć ne spava, otišao kod rodbine, prijatelja, smjestimo drugog, makar prespavao na podu, na stolici, ali svatko mora biti u toplom da se, ne daj Bože, ne smrzne', rekao je Milivoj Prgovečki, ravnatelj Prenoćišta.  U Hrvatskoj je, nažalost, prošle zime od smrzavanja umrlo nekoliko ljudi. U Europi jaka hladnoća već je odnijela nekoliko desetaka života.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju