Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hladnoća na ulicama

Najčešće ozljede ručnog zgloba, gležnjeva i ramena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hladnoća i led ovih su dana mnogima najveći neprijatelji. Beskućnici spas traže u prenoćištima, a pješaci se muče sa snijegom i ledom. Neke bolnice na dan obrade i do stotinu polomljenih.

Trenutak nepažnje, zaleđena cesta i samo je sekunda dovoljna da se poskliznete i nađente na traumatologiji. 'Pukla mi je zglobna kost i onda su mi dali injekciju, ravnali to, tako da je bilo bez bolova', rekla je Ljubica Škrapić. Posljednjih nekoliko dana čekaonice u bolnicama su prepune. Zbog nagnječenja i lomova kostiju, samo u Klinici za Traumatologiju na dan obrade stotinjak pacijenata. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hladnoća hara Europom Ledeni pakao: Zbog smrzotina desecima amputirani udovi Slika nije dostupna Val hladnoće VIDEO: Zaledilo se Crno more, a Dunav 'vrije'

'Već smo danas imali 25 pacijenata od kojih je 20 posljedica pada na ledu. Najčešće ozljede su ozljede ručnog zgloba, potom gležnjevi i ramena', rekao je dr. Tihomir Banić iz Klinike za traumatologiju. Za izbjegavanje ovakvih ozljeda liječnici imaju jednostavan savjet - ako baš ne morate, ni ne izlazite iz svojih domova.

Oni koji nažalost nemaju svoja četiri zida, od hladnoće se najčešće sklone u nekom od prenoćišta. Ravnatelj prenoćišta kaže da se u ovako hladnim danima uvijek traži mjesto više. Iako su svi ležajevi uvijek popunjeni, pronađe se način da nitko ne ostane vani na hladnoći. 'Uvijek netko tu noć ne spava, otišao kod rodbine, prijatelja, smjestimo drugog, makar prespavao na podu, na stolici, ali svatko mora biti u toplom da se, ne daj Bože, ne smrzne', rekao je Milivoj Prgovečki, ravnatelj Prenoćišta.  U Hrvatskoj je, nažalost, prošle zime od smrzavanja umrlo nekoliko ljudi. U Europi jaka hladnoća već je odnijela nekoliko desetaka života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene