Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najbolje škole popunjene za 1 sat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi dan predaja prijava dijelu je gimnazija zagarantirao popunjenost već u prvih sat vremena.

Srednje škole koje uobičajeno dobro kotiraju kod učenika u ponedjeljak su vrvjele novim kandidatima, kojih je, tvrde neki ravnatelji, bilo više nego prijašnjih godina a drugi izjednačuju situaciju s lanjskom. Prijave su se predavale od osam sati, no pred nekim su školama učenici u pratnji roditelja stajali i prije sedam, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "On ga diskretno skida" VIDEO Pogledajte što predsjednik radi ispod stola tijekom intervjua: Macronov potez razbjesnio Francuze ecipele.hr za sve prigode Ženske salonke – kako ih uskladiti uz odjeću i izgledati elegantno?

Naime, da bi predali prijavu za upis u XV. gimnaziju u Zagrebu, otac i kćer doputovali su iz Dubrovnika. Povod za upis u Zagreb su najavljeni besplatni učenički dom i prehrana, koje će država, zajedno s besplatnim udžbenicima i prijevozom, od jeseni omogućiti za oko 50.000 učenika, koliko ih se planira upisati u prve razrede srednjih škola. 

'Ovo je udarni dan. Ako preživim, bit će dobro', puhali su kroz ponedjeljak ravnatelji škola zatrpani prijavama. Među njima i Zlatko Stić, ravnatelj nekad neatraktivne Kemijske škole, danas Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Škola ima pet smjerova, od toga jedan prirodoslovne gimnazije, a najpoželjniji za upis - kozmetičarski, popunio se, kaže Stić, u 9.30 sati. 

'Znatno je veći interes učenika nego lani. Ne znam točno razlog, čak sam podigao bodovni prag s lanjskih 42 na 44 (osim gimnazije 51 bod). Sada više ne ulaze ni oni s 45 i 46 bodova, vidjet ćemo što će biti sutra', objašnjava Stić. 

Zagrebačke gimnazije V., X. i XV. s najvišim pragom od 56 bodova, popunjavali su učenici sa 60 i više bodova. 

Naime, maksimum bodova koje mogu dobiti na ocjene iz osnovne škole je 60, a tomu se dodaju bodovi prikupljeni na natjecanjima. 

Ravnatelj V. gimnazije u Zagrebu Petar Mladinić kaže: 'Primamo 180 učenika, a samo do podne nam ih se prijavilo 160. Interes je daleko veći nego lani i visok je broj učenika s maksimalnih 60 bodova'. On će u utorak odlučiti hoće li trebati slati zahtjev Ministarstvu znanosti za odobravanje upisa u još jedan razred. 

'Otvoreni smo za suradnju sa svim školama i sigurno je da Ministarstvo neće biti zapreka za upis većeg broja učenika', potvrdio nam je državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić, koji je još jednom pozvao sve učenike koji su završili osmi razred da svakako upišu srednju školu. 

'Uistinu više nema razloga da to ne učine, s obzirom da država sve plaća', poručio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene