Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje o visini plaća

Najbolje i najlošije plaćeni poslovi u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako u javnosti prevladava mišljenje da je prosječna plaća u Hrvatskoj u ljetnim mjesecima, zbog turističke sezone, viša od prosjeka ostatka godine podaci prikupljeni u istraživanju govore suprotno.

Portal MojaPlaća.hr proveo je istraživanje te su došli do podataka da prosječna neto plaća trenutno iznosi 5.541 kunu i niža je za 5 posto u odnosu na razdoblje od ožujka do svibnja ove godine. Ako joj pribrojimo bonuse i božićnice, tada visina prosječne neto plaće iznosi 5.655 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

U posljednja tri mjeseca najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija – plaće u tim tvrtkama su 35% iznad prosjeka, slijede zaposleni u leasing tvrtkama s 34% višom plaćom te informacijskim tehnologijama gdje su plaće 27% više od prosjeka.

Najniže plaće zabilježene su u turizmu i ugostiteljstvu te u šumarstvu.

Najviše odstupanje od prosječnih plaća u Hrvatkoj bilježi se u sektoru internih revizora i to za čak 71 posto, dok IT arhitekti imaju 69 posto više plaće od prosjeka. Iza njih su odvjetnici sa 69 posto višom plaćom od prosjeka.

Zanimanja koja su među lošije plaćenima su frizeri, tehničari obrade drva, spremačice i zaštitari s plaćom nižom od prosjeka.

>> Prosječna hrvatska plaća ponovno pala!

Dodatan poticaj studentima za učenje je i podatak da osobe sa završenim fakultetskim obrazovanjem imaju čak 48 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskom spremom. Oni koji se odluče za upisivanje magisterija ili doktorata prema dobivenim podacima imati će plaću čak 104 posto veću od prosjeka.

Obrazovanje nije jedini odlučujući faktor o visini plaće. Podaci govore da su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 11% od prosjeka, dok su, s druge strane, plaće u privatnim tvrtkama pretežno u domaćem vlasništvu niže od prosjeka za 7%.  Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 8% su više od prosjeka. Unutar prosjeka su plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi.

'U većini europskih zemalja, plaće se posljednjih godina vrlo malo povećavaju, u 2011. je prosječan rast iznosio 2,7%. Prije krize, plaće su rasle znatno više i brže, osobito u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. Za razliku od tih zemalja, u Njemačkoj se već duže vrijeme bilježi sporiji rast plaća što je jedan od razloga povećanja konkurentnosti te zemlje u globalnim okvirima' rekao je Marko Oltean, voditelj prodaje i odnosa s klijentima portala MojPosao.hr.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene