Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ocijenio je danas da su za višednevni pad vrijednosti dionica na zagrebačkoj burzi krive i neodgovorne izjave nekih političara, poput one o uvođenju poreza na kapitalnu dobit.


- Kapital je vrlo osjetljiv na svaku najavu, tržište reagira na takve najave i u Hrvatskoj i u svijetu, komentirao je Sanader, na konferenciji za novinare u središnjici stranke.

Vezani članci Milan Bandić Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi Porezna uprava - 3 Uskoro istječe rok za prijavu povrata poreza: Jedna skupina ove godine ima posebna prava

Na pitanje pribojava li se da će izjednačen izborni rezultat u
nedjelju HDZ prisiliti na koaliranje s oponentskim SDP-om, Sanader je odgovorio kako je siguran da će HDZ pobijediti na izborima, i to s četiri do pet posto.

Biračima je, pak, još jednom poručio da na nedjeljnim izborima odlučuju o sudbini zemlje, ne samo u idućem mandatu, nego i kasnije.

SDP je optužio da kampanju s programa usmjerava prema manje važnim temama, poput glasovanja dijaspore i vjeronauka u školama, a birače je pozvao da pomno prouče SDP-ov program koji je HDZ dao na svom webu, a
koji je, tvrdi Sanader, "skup praznih slogana i floskula".

HDZ, naprotiv, nudi jasno definirane mjere, koje će Hrvatskoj
osigurati novi razvojni skok, nova i dobro plaćena radna mjesta, sigurnost za umirovljenike i mlade.

- Zemlja napreduje i na unutarnjem i na vanjskom planu i nije dobro riskirati budućnost Hrvatske, i zato odaberite Hrvatsku u kojoj je zajamčen napredak i sigurnost, koja se ne može ostvariti praznim sloganima, poručio je Sanader.

SDP-u je spočitnuo i guranje u drugi plan premijerskog kandidata Ljube Jurčića, koji se, kaže Sanader, nema snage pojaviti čak ni u televizijskoj emisiji, kako bi sudjelovao u raspravi o broju radnih mjesta otvorenih u mandatu na izmaku.

- U HDZ-u je premijerski kandidat i predsjednik stranke u jednoj osobi i ne možemo dopustiti da se kandidat za premijera marginalizira kao lutka na koncu, rekao je Sanader, ističući još jednom da na sučeljavanje s SDP-om pristaje samo ako mu nasuprot budu sjedili i Jurčić i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Milanovića je optužio za "kukavičluk", ocijenivši da nema hrabrosti preuzeti odgovornost za zemlju.

Sanader je odbacio i tvrdnje zagrebačkog muftije Ševka Omerbašića da je Sanader izigrao bošnjačkog zastupnika Šemsu Tankovića.

- Gospodinu Tankoviću sam odmah na početku mandata rekao da se ne može dekretom prepisati Muslimane u Bošnjake. To je osobna odluka svakog čovjeka, a ako im je SDP obećao da će to učiniti, nema šanse, rekao
je.

Sanader je zahvalio svima koji su mu izrazili sućut zbog smrti oca, a medijima je zahvalio na razumijevanju koje su pokazali za njega i njegovu obitelj.