Zagrebačka gruntovnica seli se u privatne prostore gdje mjesečni najam stoji čak 280 tisuća kuna. Gruntovnica se već trebala preseliti, no prostor se dugo tražio. Iako država upravlja s tisuću nekretnina, vrtoglavi iznos će plaćati jer nijedan, kažu, nije adekvatan.

Galerija


U prostoru Nacionalne sveučilišne knjižnice predsjedat će se Vijećem Europske unije. Pa gruntovnica općinskog građanskog suda, mora van. I seli u privatne poslovne prostore u zagrebački Sky office.

Vezani članci Virtualna predaja dužnosti u Ministarstvu pravoduđa i uprave - 1 Korona predaja dužnosti: Dražen Bošnjaković Ministarstvo pravosuđa i uprave prepustio digitalnom Ivanu Malenici Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivana Petrović o hrvatskom predsjedanju EU-om: "Ostat će zapisano kao jedinstvo u povijesti"

Gruntovnica će se u Sky officeu prostirati na oko 3000 četvornih metara uredskog prostora i 800 četvornih metara skladišnog prostora, a najam će ukupno državu stajati oko 280 tisuća kuna mjesečno.

Troše na privatni prostor jer državnih te veličine u Zagrebu nema, uvjeravaju iz ministarstva državne imovine. Iako upravljaju s nekoliko tisuća prostora.

Državni tajnik u Ministarstvu Državne Imovine Tomislav Boban objašnjava zašto država plaća suludo visoku cifru za novi prostor. ''Ljudi stječu jedan krivi dojam da uzimamo nešto u zakup, a imamo svoje. To su uglavnom mali prostori od 50 do 100 kvadrata koji nisu u ovom slučaju adekvatni ili su zapušteni'', kaže Boban.

Nova Gruntovnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Nova Gruntovnica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Pa tako i velik prostor u zgradi Vjesnika stoji neuređen, zašto je tome tako također je objasnio Boban. ''Radimo na tome. Kod Vjesnika je pitanje suvlasništva, moramo riješiti prvo imovinsko-pravne odnose, a onda krenuti u adaptaciju jer je Vjesnik u lošem stanju'', objašnjava Boban.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tvrdi da je ovo čak bila jedna od jeftinijih opcija. Planiraju u najmu ostati do travnja 2021. U to vrijeme će potrošiti 7 i pol milijuna kuna, a nakon toga gruntovnica seli na novu, trajnu, lokaciju. ''Je li to moglo biti ranije pa da nema ovog prijelaza? Da je moglo bilo bi, ali nije moglo, mi ćemo imati novu zgradu za gruntovnu grada Zagreba na Trgu pravde gdje je sad općinski sud. Imamo jednu zgradu koja je derutna i nju ćemo potpuno urediti'', zaključio je Bošnjaković.

Nova Gruntovnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ministar pravosuđa Dražen Božnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

SDP-ova europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan, kaže da kasnimo s pripremama za Vijeće EU. ''Izražavam nadu da će određivanje političkih prioriteta teći puno glatkije nego što teče ovo vezano za zgrade. Jer je to izuzetno važno kako ne bismo doživjeli debakl za vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom Unijom'', ističe Borzan.

Predsjedanje počinje 2020. godine. Do tada treba i završiti dio zgrade Nacionalne sveučilišne knjižnice gdje bi se trebalo održati više od tisuću sastanaka i gdje radovi još nisu počeli.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr