Nadbiskup Mate Uzinić u ponedjeljak je zamolio oproštenje od homoseksualnih osoba što se osjećaju odbačeni od Crkve i što ne mogu dobiti obzirno pastoralno vodstvo koje im, prema pobudnici "Amoris laetitia", treba biti zajamčeno.

Galerija Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup Mate Uzinić Mate Uzinić (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) +0 mons. Mate Uzinić

Koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije monsinjor Mate Uzinić u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije obratio se na Facebooku homoseksualnim osobama te izrazio žaljenje što još uvijek ima katolika koji se ne slažu s duhom pobudnice "Amoris laetitia".

Vezani članci Nadbiskup Mate Uzinić - 3 Nadbiskup Uzinić o mogućim velikim promjenama u Crkvi: "Otvara se perspektiva da žene ne budu samo one koje će popunjavati klupe na misnim slavljima" Mons. Mladen Uzinić i Mario Jurič - 1 Biskup Mate Uzinić o odlasku iz Dubrovnika, komentirao i nove mjere: "Nemamo druge nego pokušati živjeti s njima"

U toj pobudnici broj 250 kaže se: "Dužni smo svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, (…) poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te (…) pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja."

Imamo također dužnost takvim osobama i njihovim obiteljima zajamčiti obzirno pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna kako bi u potpunosti razumjeli i ostvarili Božju volju u svom životu, kaže se u Uzinićevoj poruci. 

"Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s time ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba", ističe Uzinić.

"Od homoseksualnih osoba molim oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, ali i što oni i obitelji kojima pripadaju još uvijek u Crkvi, koja kao 'obitelj obitelji' treba biti obitelj za sve svoje članove, ne mogu dobiti ono obzirno pastoralno vodstvo koje im prema ‘Amoris laetitia’ treba biti zajamčeno", zaključuje nadbiskup Uzinić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju