Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Što se dogodilo gospodinu, događa se pravednicima'

Nadbiskup Devčić povukao paralelu između Haaga i Isusovog rođenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi puta Muka Gospodnja uprizorena je u središtu Rijeke, između caffe barova, zgrada i trgovina, u organizaciji Mreže katolika grada Rijeke, a nakon toga u riječkoj katedrali nadbiskup Devčić služio je svetu misu posvećenu hrvatskim braniteljima i generalima.

Članovi brojnih vjerskih zajednica i udruga sinoć su okupili veliki broj Riječana u staru gradsku jezgru, gdje su svoje skazanje počeli na Koblerovom trgu, da bi s vjernicima koji su ih pratiti postaju po postaju, predstavu završili ispred riječke prvostolnice, katedrale Sv. Vida gdje se nalazi Čudotvorno raspelo. U zahtjevnoj ulozi Isusa našao se Paolo Šorić.

Potom je euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Vida, posvećeno hrvatskim braniteljima i generalima, predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji je s vjernicima pratio Muku Gospodnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjereno, večeras u 22:15! Kome će sutra izreći presudu: Generalima ili Hrvatskoj? Slika nije dostupna Sastanak obrane s ministrom 'Bošnjaković je generalima ponudio svu pravnu pomoć'

>> VIDEO: Šok, nevjerica i suze na Trgu

>> VIDEO: Što ova presuda znači za Hrvatsku?

U propovijedi nadbiskup Devčić je simbolično povukao paralelu događaja koji se odvijao u Haagu i Isusovog suđenja, rekavši kako se ono što se dogodilo Gospodinu, u današnje vrijeme događa mnogim pravednicima i nevinima.

Raspoloženje današnjeg čovjeka je poput Jeremijine 'Tužaljke' koju su vjernici čuli u Prvom čitanju, a Isusova muka počela je i prije njegovog suđenja, kazao je mons. Devčić. 'On je odavno bio okružen onima koji su ga htjeli ubiti i kamenovati. Već ranije mu je bila izrečena presuda', naglasio je  Utjehu vjernicima nadbiskup Devčić dao je u vidu Jeremijinog iskustva koji je, okrenuvši se Bogu, pronašao nadu. 'Važno je da u ovim trenucima svoje povjerenje stavimo u Gospodina', poručio je riječki nadbiskup.

Osvrnuvši se na presude hrvatskim generalima na Haaškom sudu primijetio je kako se i na te postupke može gledati kao na djela Božje ljubavi jer nas je time priljubio uz svoj križ, a samo po križu moguće je spasenje. 'Gospodin nam šalje ovo poniženje, otriježnjenje, ovaj križ da bi nas vratio na pravi put', istaknuo je nadbiskup Devčić dodavši da je put do uskrsnuća Isusov poziv da povjerujemo u njega jer samo tako je moguće uskrsnuće. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene