Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj dozvola u padu od 2008.

Šikić: Kvote za strane radnike utvrđene u veljači, nema službenih zahtijeva za povećanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila je u ponedjeljak da su kvote za strane radnike utvrđene još u veljači, a nakon toga joj nitko od poslodavaca nije uputio zahtjev za povećanjem kvota za sezonske radnike.

'Informacije o zahtjevu za povećanjem kvota pročitala sam u medijima, no službenih zahtjeva nema', rekla je ministrica Nada Šikić na dodjeli nagrada za žene poduzetnice.

Pročitajte i ovo Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni" Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

Podsjetila je da su kvote za strane radnike, temeljem zahtjeva hrvatskih poslodavaca, utvrđene i odobrene u veljači ove godine. Najavila je da će Ministarstvo tom pitanju ubuduće pristupiti na drugačiji način te će na temelju zahtjeva za radnom snagom, ako takvih kadrova nema u Hrvatskoj, provoditi programe prekvalifikacije za deficitarna zanimanja. Uvjerena sam da ćemo u tome i uspjeti, dodala je.

Za sva deficitarna zanimanja koja se traže za poznatog poslodavca već smo pokrenuli niz programa prekvalifikacije, napomenula je Šikić i izrazila nadu da će u idućoj godini rezultati biti puno bolji jer će s adekvatnim prekvalifikacijama nezaposleni moći brže naći zaposlenje, pa će biti i manje zahtjeva za kvotnim zapošljavanjem stranaca.

Za ovu je godinu odobreno 3.115 radnih dozvola za strane radnike, a broj odobrenih dozvola u stalnom je padu od početka krize 2008. godine, kada je bilo odobreno 10.000 dozvola, od čega 7.700 za nove radnike. S ozbiljnim rezanjem kvota za strance počelo se 2013. zbog velike nezaposlenosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene