Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila je u ponedjeljak da su kvote za strane radnike utvrđene još u veljači, a nakon toga joj nitko od poslodavaca nije uputio zahtjev za povećanjem kvota za sezonske radnike.


'Informacije o zahtjevu za povećanjem kvota pročitala sam u medijima, no službenih zahtjeva nema', rekla je ministrica Nada Šikić na dodjeli nagrada za žene poduzetnice.

Vezani članci Nedostaje radnika (Dnevnik.hr) Dolazimo zaraditi više: Prvi strani radnici stigli na Jadran, rade za plaće za koje Hrvati ne žele Slika nije dostupna Nedostatak radne snage: Hrvatska kreće s uvozom još više stranih radnika

Podsjetila je da su kvote za strane radnike, temeljem zahtjeva hrvatskih poslodavaca, utvrđene i odobrene u veljači ove godine. Najavila je da će Ministarstvo tom pitanju ubuduće pristupiti na drugačiji način te će na temelju zahtjeva za radnom snagom, ako takvih kadrova nema u Hrvatskoj, provoditi programe prekvalifikacije za deficitarna zanimanja. Uvjerena sam da ćemo u tome i uspjeti, dodala je.

Za sva deficitarna zanimanja koja se traže za poznatog poslodavca već smo pokrenuli niz programa prekvalifikacije, napomenula je Šikić i izrazila nadu da će u idućoj godini rezultati biti puno bolji jer će s adekvatnim prekvalifikacijama nezaposleni moći brže naći zaposlenje, pa će biti i manje zahtjeva za kvotnim zapošljavanjem stranaca.

Za ovu je godinu odobreno 3.115 radnih dozvola za strane radnike, a broj odobrenih dozvola u stalnom je padu od početka krize 2008. godine, kada je bilo odobreno 10.000 dozvola, od čega 7.700 za nove radnike. S ozbiljnim rezanjem kvota za strance počelo se 2013. zbog velike nezaposlenosti. (Hina)