Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražni spor

Uljanik bi nas mogao stajati više od 6 milijardi kuna, ali "vise" nam još milijarde kuna koje traži Mol

Spor INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr)
Spor INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Spor INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Slučaj Uljanik hrvatske bi građane ukupno mogao stajati više od 6 milijardi kuna, no to nije sve. Nad glavom visi još šest i pol milijardi kuna odštete koju od Hrvatske traži mađarski Mol u arbitražnom sporu oko Ine i plinskog biznisa.

Šest i pol milijardi kuna odštete mađarski Mol traži od Hrvatske u arbitražnom sporu oko plinskog biznisa. Iz Vlade vjeruju da to neće morati platiti i da će biti uvaženi hrvatski argumenti da je sporni ugovor s Molom plod korupcije bivšeg premijera Ive Sanadera.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Video-zid Mislava Bage o arbitraži INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Slučaj Ina-MOL Analiza Mislava Bage: Ako Hrvatska u Washingtonu izgubi ovaj spor, to bi nas moglo koštati i do 14 milijardi kuna

''Postupak je još u tijeku, vidjet ćemo hoće li to biti do kraja ove godine ili ne'', rekao je premijer Andrej Plenković.

No Ustavni je sud poništio osuđujuću presudu Ivi Sanaderu za korupciju u slučaju Ina-Mol. To koči glavni hrvatski argument smatraju u SDP-u, te ističu da se ništa ne događa ni oko reotkupa dionica od Mola, što bi također mogao biti izlaz iz ove situacije.

''U smislu da se u ukupnu cijenu koju bi Mol tražio, uključi i dio ovih troškova, vjerojatno kroz nekakvu nagodbu i diobu tih troškova. U smislu oprosta dijela tih ukupnih troškova koje je Mol tražio na ovim arbitražama'', kazao je Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a.

Uz poništenu presudu, Hrvatska je s argumentom korupcije već izgubila i arbitražu s Molom u Ženevi, a po europskoj direktivi Vlada će oslabiti i državni utjecaj u Ini izmjenom zakona o privatizaciji Ine.

''Mi smo tri nula u autogolovima koje smo sami sebi zadali, jer našim odlukama, naš sud je bio taj koji je vratio presudu na ponovni postupak, naši svjedoci nisu išli na arbitražni niti bili pripremani u tome dijelu, znači sve smo to mi'', rekao je Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva.

Vlada računa i na odluku suda Europske unije da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan Unije. U ovom slučaju sud u Washingtonu.

''Izložili smo prigovor nenadležnosti odnosno naši pravni zastupnici u tom procesu.Za sada koliko je meni poznato nemamo odgovor na taj podnesak'', rekao je Plenković.

Iz Mosta još dodaju i da Mol prenapuhuje iznos štete koja ne može biti veća od dvije milijarde kuna. Iz samog Mola danas kažu da ne mogu komentirati arbitražu u tijeku.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene