Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZATVORENA BIRAČKA MJESTA

Održani izbori za manjine, izlaznost je do 17 sati bila 9,83 %

Glasanje na izborima za predstavnike nacionalnih manjina (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Glasanje na izborima za predstavnike nacionalnih manjina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Glasanje na izborima za predstavnike nacionalnih manjina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Glasanje na izborima za predstavnike nacionalnih manjina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Glasanje na izborima za predstavnike nacionalnih manjina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Glasanje na izborima za predstavnike nacionalnih manjina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Nacionalne manjine u Hrvatskoj u nedjelju su birale svoje predstavnike u gradovima, županijama i općinama. Njih 250.000 ima pravo glasa, a izlaznost je do 17 sati bila 9,83%. A takvi izbori stoje oko 10 milijuna kuna. Što kažu građani možete pogledati u priloženom videu.

U 19 sati zatvoreno je oko 850 biračkih mjesta na kojima je više od 250 tisuća pripadnika manjina po peti put biralo manjinska vijeća i manjinske predstavnike. Odaziv je bio slab, do nedjelje poslijepodne glasovalo je manje od 10 posto birača, a po informacijama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) izbori su prošli bez dojava o nepravilnostima. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. ANKETA Tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu? Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

Izborni rezultati objavljivat će se poslije 20 sati na mrežnim stranicama općina, gradova i županija u kojima su izbori provedeni.

DIP će, pak, u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama objaviti izborne rezultate u jedinicama gdje neće biti ponavljanja izbora, odnosno drugog kruga glasovanja te informacija o tome gdje će se izbori ponoviti.

Pripadnici manjina birali su 352 manjinska vijeća i 109 predstavnika, vijeća su birali u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća biralo je 14 manjina, predstavnike njih 20, kandidata je bilo gotovo 6700.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1, 5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Prvi manjinski izbori održani su 2003., dakle prije 16 godina, nedjeljni, peti po redu, provedeni su po novom, nedavno donesenom, Zakonu o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. (B.G. / I.D. /Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene