Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različite političke opcije

Ujedinjeni u siromaštvu: Kako je regionalna podjela Hrvatske povezala načelnike općina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nečelnici iz četiri političke opcije ujedinili su se u strahu da će investitori za njih izgubiti interes.

Najava o regionalnoj podjeli Hrvatske na Kontinentalnu i Jadransku, potaknula je načelnike šest najnerazvijenijih slavonskih općina da sjednu za zajednički stol. Različite političke opcije - HNS, HDZ, HDSSB, SDSS - ujedinilo je siromaštvo. Žele samo spriječiti nestajanje svojih sela. Svjesni su da mlado stanovništvo mogu zadržati jedino ako im osiguraju posao. Pribojavaju se da će regionalna podjela na Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, odvesti investitore negdje dalje.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve"

Trnava je jedna od najsiromašnijih slavonskih općina, a načelnica Irena Mikić Brezina (HDSSB) kaže:
'Broj stanovnika koji se u zadnjih 10 godina smanjio za 300-tinjak što za općinu Trnava znači puno. To je otprilike jedno naše naselje.'

Mladi odlaze jer posla nema. Slično je i u ostalim nerazvijenim općinama. Anđelko Balaban, načelnik općine Jagodnjak (HNS-SDSS) ističe kako su 43 posto nezaposlenih vodeći u Hrvatskoj. 'To je ključni problem i zbog toga smo mi najnerazvijeniji', kaže Balaban.

Goran Đanić, načelnik općine Podgorač i član HNS-a, poručio je na sastanku, da svi iako politički protivnici, imaju isti interes. 'Možemo slobodno reći da se radi o vlastitoj koži', konstatirao je Đanić.

Vlada podijelila Hrvatsku na dvije regije. Tko dobiva, a tko gubi?

Siromašnima se nije svidjela Vladina regionalna podjela Hrvatske na Kontinentalnu i Jadransku. Za njih ona znači manje europskoga novca za razvoj. Traže hitan sastanak s ministrima Brankom Grčićem i Arsenom Baukom. Bauk je poručio kako je 'uvijek za razgovor' a slično razmišlja i Grčić koji kaže: 'Na žalost, vjerojatno u tim općinama baš i nema poduzeća. Međutim porezne olakšice postoje. Sigurno ćemo se odazvati ili ćemo ih pozvati u Vladu'.

Poreznu olakšicu na plaću može koristiti tek nekolicina stanovništva - oni koji su zaposleni. Među njima i vinar Hrvoje Lukačević.

'U biti bi svatko trebao doći ovdje da pogleda ovaj kraj, prekrasni, da se zaljubi u njega. Premda, u biznisu ljubavi nema', zaključuje Lukačević. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene