Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured za središnju javnu nabavu Vlade Republike Hrvatske komentirao je navode o nabavi novih automobila.


Izvijestio je kako u središnjoj javnoj nabavi najma automobila operativnim leasingom nije riječ o novom trošku i kupnji koja će povećati broj vozila ministarstava i državnih upravnih organizacija, nego isključivo, kako navodi, o najmu 'radi obnove postojećih voznih parkova, a najam potrebnih vozila omogućava daljnje redovito obavljanje poslova iz njihove nadležnosti'. Reagirajući na pisanje nekih medija ured navodi kako je prikupio podatke o potrebama pojedinačnih naručitelja automobila operativnima leasingom te ističe kako je u sklopu redovite obnove voznih parkova bilo potrebno nabaviti ukupno 1.103 automobila, a njih 856 (479 s policijskim obilježjima i 377 civilnih) odnosi se na vozila za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer o ukidanju prešutnih prekoračenja: ''Tražit ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana''. Objavio tko će i dalje primati državnu potporu Ljubljana, ilustracija Susjedi će morati paziti što govore: Za vrijeđanje članova Vlade plaćat će se paprene kazne

>> Vlada kupuje 1103 vozila za 130 milijuna kuna

Ured navodi kako je 157 automobila nabavljeno za potrebe Porezne i Carinske uprave Ministarstva financija, 43 za Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, 35 za Ministarstvo obrane, šest Državnoj geodetske upravi, tri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, dva Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te jedan automobil Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Podsjeća također kako je novac za tu namjenu osiguran u državnom proračunu u sklopu novca za redovitu djelatnost spomenutih tijela te napominje da se pojedinačni ugovori potpisuju na razdoblje od tri do pet godina te da se potreban novac planira kroz više proračunskih godina.

Ured navodi kako je pri izradbi dokumentacije za nadmetanje, a što omogućuje objedinjena nabava, vodio računa i o dodatnim pogodnostima za pojedinačne naručitelje. 'Tako su postavljeni uvjeti prihvaćanja kumulativne kilometraže, besplatnoga otklanjanja istovrsnih kvarova ukoliko se jave na više od pet posto vozila iste marke i tipa, čime se dodatno smanjuje trošak eksploatacije automobila', stoji u priopćenju. Također navodi kako se, zbog specifičnosti predmeta nabave, cijene ponuda iskazuju u eurima jer je riječ o najmu 'objekata isključivo uvoznoga porijekla, čija se nabavna vrijednost pretežno iskazuje u eurima'. (Hina)