Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ured za javnu nabavu:

Vlada RH: Nabava vozila nije novi trošak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured za središnju javnu nabavu Vlade Republike Hrvatske komentirao je navode o nabavi novih automobila.

Izvijestio je kako u središnjoj javnoj nabavi najma automobila operativnim leasingom nije riječ o novom trošku i kupnji koja će povećati broj vozila ministarstava i državnih upravnih organizacija, nego isključivo, kako navodi, o najmu 'radi obnove postojećih voznih parkova, a najam potrebnih vozila omogućava daljnje redovito obavljanje poslova iz njihove nadležnosti'. Reagirajući na pisanje nekih medija ured navodi kako je prikupio podatke o potrebama pojedinačnih naručitelja automobila operativnima leasingom te ističe kako je u sklopu redovite obnove voznih parkova bilo potrebno nabaviti ukupno 1.103 automobila, a njih 856 (479 s policijskim obilježjima i 377 civilnih) odnosi se na vozila za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Vlada kupuje 1103 vozila za 130 milijuna kuna

Ured navodi kako je 157 automobila nabavljeno za potrebe Porezne i Carinske uprave Ministarstva financija, 43 za Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, 35 za Ministarstvo obrane, šest Državnoj geodetske upravi, tri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, dva Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te jedan automobil Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Podsjeća također kako je novac za tu namjenu osiguran u državnom proračunu u sklopu novca za redovitu djelatnost spomenutih tijela te napominje da se pojedinačni ugovori potpisuju na razdoblje od tri do pet godina te da se potreban novac planira kroz više proračunskih godina.

Ured navodi kako je pri izradbi dokumentacije za nadmetanje, a što omogućuje objedinjena nabava, vodio računa i o dodatnim pogodnostima za pojedinačne naručitelje. 'Tako su postavljeni uvjeti prihvaćanja kumulativne kilometraže, besplatnoga otklanjanja istovrsnih kvarova ukoliko se jave na više od pet posto vozila iste marke i tipa, čime se dodatno smanjuje trošak eksploatacije automobila', stoji u priopćenju. Također navodi kako se, zbog specifičnosti predmeta nabave, cijene ponuda iskazuju u eurima jer je riječ o najmu 'objekata isključivo uvoznoga porijekla, čija se nabavna vrijednost pretežno iskazuje u eurima'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene