Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zahtjeve udruga za zaštitu okoliša od parlamentarnih stranaka odgovorili su samo SDP i HSS.


Udruga Zelena akcija smatra poraznim znakom koliko se pozornosti posvećuje zaštiti okoliša u predizbornoj kampanji.

Vezani članci Siniša Vuco i Krešo Beljak Siniša Vuco postao predsjednik splitskog HSS-a, odgovorio planira li u utrku za gradonačelnika Kradljivicu čempresa snimila je nadzorna kamera Ležerno iščupala čempres pred vratima udruge osnovane u spomen na preminulog dječaka. Njegova majka poručuje: "Naravno da ću zasaditi novi, ali me bole reakcije ljudi"

"Zelena akcija je 12. studenoga u ime Zelenog foruma, nacionalne mreže od 37 udruga za zaštitu okoliša, poslala strankama na očitovanje Zelenu deklaraciju, koja sadrži zahtjeve Zelenog foruma za novi mandat Vlade. 

O stajalištima i zahtjevima u Zelenoj deklaraciji očitovali su
se samo SDP i HSS", navodi u priopćenju Zelena akcija.

Ističe da su te stranke poduprle gotovo sve zahtjeve udruga Zelenog foruma te svoje odgovore potkrijepili stranačkim izbornim programima i politikama zaštite okoliša. 

Obje stranke podupiru osnovni zahtjev Zelenog foruma - zabranu privatizacije prirodnih resursa i komunalnih
usluga. Isto tako, izrijekom podupiru zahtjev da se Ministarstvo zaštite okoliša ojača i spoje sve sastavnice okoliša, koje su sada rascjepkane po raznim ministarstvima, te da se osamostali od graditeljstva, jer su zaštita okoliša i graditeljstvo često u sukobu, navodi u priopćenju Zelena akcija.

Podsjećaju da su dali rok za očitovanje od osam dana kako stranke ne bi imale vremena izmišljati odgovore na zahtjeve Deklaracije, već dale odgovore iz izbornih programa vezanih uz okoliš, koji su već usklađeni na razini stranke.

Zeleni forum je Zelenu deklaraciju prvi put sastavio prije
parlamentarnih izbora 2000., želeći tako testirati stajališta glavnih političkih stranaka o zaštiti okoliša i održivu razvoju te držati političke stranke nakon izbora odgovornim da svoja predizborna stajališta provedu u djelo ako budu sudjelovale u vlasti, dodaje se.