Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krajem veljače 2009. na području PU zagrebačke evidentirano je čak 90.000 vozila s istekom važenja prometne dozvole., što je 15,6 posto od ukupno 562.706 evidentiranih. To znači da je svako šesto vozilo na zagrebačkim cestama s nevažećom prometnom dozvolom.


S istekom važenja prometne dozvole do jedne godine je 29.720 vozila, a preko jedne godine čak 59.325 vozila. Prema vrsti vozila najvećim dijelom su osobni automobili sa 66 posto, a zatim mopedi i motocikli s 15 posto, teretni automobili s 10 posto.

Vezani članci Policija, ilustracija Tragedija u blizini Varaždinskih toplica: Prevrnuo se traktor, vozač preminuo na mjestu Splitska policija Kamionom pregazio ženu na rivi na Hvaru: Policija traži očevice da otkrije kako je došlo do nesreće

Na području PU zagrebačke tijekom 2008. policija je evidentirala 16.314 prometnih nesreća od kojih 825 u kojima je jedno od vozila bilo neregistrirano ili s istekom važenja prometne dozvole, što je 5,1 posto ili prosječno svaka dvadeseta prometna nesreća od ukupnog broja prometnih nesreća ili dvije dnevno. Svako neregistrirano ili vozilo s istekom važenja prometne dozvole u pravilu nema važeću policu obveznog osiguranja.

Sve veći broj vozača ne uplaćuje police obveznog osiguranja

Policija, imajući u vidu da su neregistrirana i vozila s istekom važenja prometne dozvole u pravilu tehnički neispravna, poziva vlasnike da ne koriste neregistrirano i vozilo s istekom važenja prometne dozvole u prometu na cesti, produžavaju važenje prometne dozvole ili da odjave svoje vozilo, ukoliko ne produže važenje prometne dozvole u propisanom roku.

Osim što neregistriraju vozila i ne produžuju prometne dozvole, sve veći broj vozača ne uplaćuje ni obvezne police osiguranja. Ove je godine, tvrde u Uredu za osiguranje, zabilježen dramatičan pad broja tehnički pregleda, te 5-postotni pad osiguravajućih polica. Sve to šteti osiguravajućim društvima, kažu, ali i urednim građanima i državi, čiji proračun tako godišnje izgubi i do 20 milijuna kuna. Zbog toga će policajci odjavljivati svako vozilo koje u roku od godinu dana od dana isteka neće biti registrirano. Moguće je i poskupljenje premija osiguravajućih polica.