Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U petak odluka

Na Vrhovnom sudu dovršena javna sjednica o slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Vrhovnom sudu dovršen je javni dio žalbenog postupka na presudu Branimiru Glavašu i ostalim nepravomoćno osuđenima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Iako su za javnu sjednicu na početku bila predviđena četiri raspravna dana, vijeće Vrhovnog suda danas je održalo zadnje ‘otvoreno’ ročište i petak predvidjelo za vijećanje o odluci. No, kako ih za objavu odluke, odnosno pravomoćne presude, ne veže nikakav rok ona se očekuje tek za nekoliko tjedana. Na današnjem javnom ročištu sudac izvjestitelj Branko Brčić obrazložio je žalbe pripadnika Samostalne uskočke satnije, koji su prema nepravomoćnoj presudi, na Glavaševu zapovijed mučili i ubijali srpske civile u ratnom Osijeku.

Pročitajte i ovo Garaž u Klaićevoj 800 parkirnih mjesta Zagreb pokreće investiciju: Gradit će se velika javna garaža na tri etaže Prolaz sestara Baković Atraktivno Država daje nekretnine u zakup: Pogledajte što se nudi i na kojim lokacijama

>> Glavaš će sjednicu vrhovnog suda pratiti iz BiH

Poput Glavaša te njegovih troje odvjetnika i ostali su optuženici u svojim žalbama zatražili ukidanje prvostupanjske presude. Uz prvog političara nepravomoćno osuđenog na deset godina zatvora zbog ratnog zločina, u ovom je slučaju Ivica Krnjak osuđen na osam godina zatvora, Gordana Getoš-Magdić na sedam, a Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić na po pet godina.

Osim optuženika na presudu se žalilo i tužiteljstvo koje smatra da su Glavaš i ostali dobili pre blage kazne za zločine koji im se stavljaju na teret. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zato je od Vrhovnog suda zatražilo veće zatvorske kazne za sve optuženike i to zbog ‘posebno teških okolnosti djela i visokog stupnja njihove kaznene odgovornosti’. Prije nego pravomoćnu presudu objavi na službenim internetskim stranicama vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem Senke Klarić Baranović odluku mora pismeno obrazložiti i dostaviti strankama u postupku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene