Hodočašće u M. Bistrici (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 8
Hodočašće u M. Bistrici (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 8 Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Mariji Bistrici osim vojnika, policajaca i branitelja bili su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved.


U nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici u nedjelju je održano 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja kojem je nazočila i hrvatska predsjednica i i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović.

Vezani članci Vesna Pusić Pusić o sukobu premijera i predsjednika oko obuke ukrajinskih vojnika: "Hrvatska je, što se Rusije tiče, već na listi neprijateljskih zemalja" Obuka ukrajinskih vojnika - 4 Trebamo li sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika? Vojni analitičar poručuje: "To naprosto nije točno"

Uz predsjednicu, koja nije davala izjave, na hodočašću su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved.

Na hodočašću pod zapovjedništvom kontraadmirala Ive Raffanelija, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, uz nekoliko tisuća hodočasnika sudjelovalo je oko tisuću pripadnika Oružanih snaga, a nakon svečanog ulaza više od 200 stjegova brigada, samostalnih bojni, bataljuna, divizijuna i bitnica te postrojbi i jedinica specijalne policije, služena je koncelebrirana sveta misa.

Propovijed je održao vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan koji je kazao kako u svetište Majke Božje Bistričke svatko dolazi s posebnom nakanom, željom ili brigom, a sve se one slijevaju u jednu zajedničku, veliku molitvenu rijeku.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan: Vjera branitelja je jasna i čvrsta

"Poštovani hrvatski vojnici, policajci i branitelji, svi vi hodočasnici došli ste ovdje u dom naše najvjernije pobjednice Majke Božje Bistričke sa svojim osobnim i zajedničkim nakanama. Došli ste obnoviti svoje duhovne snage kako biste časno, pravedno i požrtvovno ispunili službu koja vam je povjerena za dobro hrvatskoga naroda i svih stanovnika Lijepe naše domovine”, kazao je Bogdan te dodao:

"Od nas ovdje hodočasnika u Gospinome svetištu, vojnika, policajaca, kulturnih i javnih djelatnika, svećenika i biskupa, svih bez iznimke, očekuje se profesionalna zauzetost i predanje u svome zvanju i poslanju”.

Glavna poruka vojnog biskupa bila je "Gospodine, umnoži nam vjeru". Podsjetio je da tu vjeru baštinimo od svojih djedova i baka.

"Učvrsti vjeru koja je zasvjedočena krvlju mučenika, od istarskih, solinskih i srijemskih mučenika, preko Nikole Tavelića, do Miroslava Bulešića i Alojzija Stepinca", poručio je biskup te dodao kako današnju molitvu izgovara u vremenima kada se čini da će u svijetu prevladati malodušje i oholost života.

Biskup je istaknuo da je vjera najviši izraz ljudske slobode, da otvara nove vidike na stvarnost.

"Vjera je temelj života. Svima nam je u živom sjećanju primjer naših hrvatskih branitelja kojima su izvor snage bile krunica oko vrata i vjera u srcu. I mi bismo željeli imati takvu vjeru, čvrstu, jasnu, nepokolebljivu", rekao je Bogdan.

Ministar Medved: Na prvom nam je mjestu zdravlje branitelja

Ministar Medved istaknuo je kako su se hrvatska vojska i policija, hrvatski branitelji, došli pomoliti Bogu zajedno sa svojim narodom.

"Da nam Bog podari snage, mudrosti, razuma, da se možemo suočavati i nositi sa svakodnevnim izazovima. Posebno mi je drago da veliki broj branitelja, u više od 20 autobusa, dolazi ovamo s ciljem kako bismo i na ovom svetom mjestu međusobno se ohrabrili i pomolili za one najveće izazove koji danas muče hrvatske branitelje", rekao je Medved.

Istaknuo je da je na prvom mjestu među tim izazovima zdravlje branitelja te da u Vladi i ministarstvu čine mnogo toga s ciljem poboljšanja kvalitete njihova zdravlja, dodavši da je tu još niz otvorenih pitanja vezanih uz statuse branitelja koje kontinuirano rješavaju.

Posebno ističemo i sve ono što činimo u pronalasku naših nestalih osoba, to je prioritet svih prioriteta. Dakle, sva ona pitanja koja su prisutna, suočavamo se s njima, rješavamo ih, ali važno je da to činimo u zajedništvu”, zaključio je ministar Medved.

Ministar Božinović podsjetio je da je hodočašće u Mariju Bistricu tradicija koja traje od početaka Domovinskog rata i prilika da se kroz molitvu i sjećanje na neki način vratimo u ta vremena i odamo pijetet svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Božinović se osvrnuo i na današnje generacije

"Ovo je sigurno mjesto gdje će naši kolege, gdje ćemo svi skupa naći i poticaja, i ohrabrenja, i neke unutarnje snage, a opet u zajedništvu svih, kako bi se što uspješnije nosili sa svim izazovima teškog, odgovornog i ponekad rizičnog posla koji hrvatski policajci, vojnici i pripadnici drugih sigurnosnih službi obavljaju na dnevnoj bazi".

I ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što se u svetištu u Mariji Bistrici okupilo toliko vojnika, policajaca i branitelja.

"Danas ćemo moliti za mir, za naše obitelji, za našu Hrvatsku, za blagostanje i ono što je najvažnije, da nam Bog da snage u izvršenju zahtjevnih zadaća. Krunica i vjera su snaga i poticaj pobjedničkoj hrvatskoj vojsci od Domovinskog rata", rekao je ministar branitelja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju