Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Vodicama pravi spektakl za sve poklonike starih uskrsnih običaja. Festival žudija okupio je rekordnih 30 župa, koje su predstavile tradiciju čuvanja Kristova groba u dalmatinskim mjestima.


Cijelog dana u Vodicama je vladala fantastična atmosfera. U procesiju se uputilo oko 1000 žudija, a stigli su i gosti iz Zagorja. Svi su oni predstavili tradicionalne prikaze trenutka pada na tlo kada čuju za Kristovo uskrsnuće.

Vezani članci Gimnazija Zagrebački učenici idu na maturalac u Vodice, ravnateljica čeka upute Ministarstva: "Strah me je, ali nismo jedina škola" Pomorska policija, ilustracija U moru kod Vodica uočeno tijelo: Utopila se 63-godišnjakinja

Upravo je to najzanimljiviji dio festivala jer svaka dalmatinska župa ima svoju posebnost od odora pa sve do izvedbe pada na tlo. Vodički žudiji bili su posebno ponosni jer su danas proslavili 100. godinu postojanja. Emocije su izmamili i oni iz Tisnog koje je predvodio jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije Frane Lučić.

Uz Festival žudija, u Vodicama je održan i izvrsno posjećen uskrsni doručak. Ono što Vodičane posebno veseli je brojka od 1000 stranih gostiju koji su stigli tijekom uskrsnih praznika, što je odličan uvod u turističku predsezonu. A koliki interes vlada za Festival žudija, dovoljno govori podatak da je popis gradova domaćina rezerviran sve do 2039.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.