Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme je za nekretnine

Na tržištu je sve više jeftinih stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tržištu je sve više i jeftinih stanova. 300 ili 450 eura po kvadratu malo je čak i za Osijek ili Slatinu. No, Slavoncima stanovi, čini se, ne trebaju jer odlaze na rad u inozemstvo.

Lokacija je ta koja će prodati ili neće, vašu nekretninu. Cijene stanova variraju od dijela do dijela Hrvatske, primjerice stan u Zagrebu po kvadratu prodaje se za 1300 eura, samo 350 kilometara istočnije, takav stan u Osijeku možete kupiti već za 300 eura po kvadratu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke

''Došlo je do velike polarizacije cijena i očekujemo da će u stagnaciji biti samo mali dio nekretnina, očekujemo da će biti u stagnaciji ili nekakvom rastu. Još uvijek većina cijena na tržištu nekretnina je poprilično loše posebno u ruralnim dijelovima gdje se uopće ne očekuje do daljnjega nekakav rast cijena'', rekao je Dubravko Ranilović, udruženje poslovanja nekretninama HGK.

Stanovi niže cijene, u pravilu traže adaptaciju. U startu jesu jeftiniji, ali nakon obnove, cijena dolazi, kažu stručnjaci do one tržišne. I kupci se slažu.

Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu, u prošloj godini bila je 1600 eura. U Splitu se ta cijena kretala oko 2 tisuće eura. U Osijeku se prodavalo za 975 eura, Bjelovaru 785, Sisku 705, dok je primjerice Slatina bila oko 450 eura po kvadratu.

Oni koji imaju sreće raditi s nekretninama na području Zagreba ili Jadrana ističu, kako potražnje u manjim sredinama gotovo i nema. Gospodarska situacija, glavni je krivac tome.

''Nesrazmijer je što nema potražnje. Kod nas je potražnja dobra u posljednje dvije, tri godine je i malo tržište živnulo, novogradnja se prodaje, relativno brzo se prodaje'', rekao je Vladimir Šebalj, agent nekretninama.

Prošla godina, prva je u kojoj se zaustavio pad kupoprodajnih ugovora. Tržište, je kažu stručnjaci, dotaknulo dno.

''Mislim da je sad vrijeme da su nekretnine došle u neke svoje realne okvire. Mislimo da je sad vrijeme za kupnju nekretnine. Nekretnina kao investicija je uvijek interesantna, uvijek ste sigurni da će bar neku vrijednost zadržati'', rekao je Dubravko Ranilović, udruženje poslovanja nekretninama HGK.

Posebno ako je smještena u gospodarski razvijenijem dijelu Hrvatske.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene