Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne smijemo podcijeniti marginalne skupine'

Na summitu o sigurnosnim izazovima na Sredozemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustanci u arapskome svijetu prilika su za demokratizaciju toga dijela svijeta, ali i izazov za sigurnost, rekao je hrvatski ministar obrane Davor Božinović na raspravi o izmijenjenoj sigurnosnoj situaciji na jugu Mediterana, u sklopu dubrovačkog Croatia Summita 2011.

'Suočeni smo sa sigurnosnim izazovima', rekao je o nedavnim ustancima prozvanima Arapskim proljećem. 'Ne smijemo podcijeniti različite marginalne skupine koje bi mogle profitirati od promjena na jugu Sredozemlja', dodao je on.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak i Bojan Ivošević Brz odgovor Puljak i Ivošević reagirali na Božinovićev poziv na davanje ostavke: "Ključno je priznanje policije" Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..."

Po njegovim riječima, 'terorističke bi skupine mogle iskoristiti složenu situaciju', poput one u Jemenu. I Hrvatska bi mogla biti ugrožena zbog svoje dugačke morske granice, dodao je. Europa može pomoći u demokratskoj transformaciji sjevera Afrike, ali uz razumijevanje kulture i politike regije.

Po riječima ciparskoga ministra vanjskih poslova Marcosa Kyprianua, nužno je pomoći stanovništvu sjevera Afrike da demokratizacija ne bude uzrok nestabilnosti. Ne treba dopustiti da proces demokratizacije iskoriste ekstremisti. 'Bilo bi katastrofalno da ljudi ondje počnu misliti da je prije bilo bolje', rekao je.

EU mora narodima sjevera Afrike pomoći da stvore političku i ekonomsku infrastruktru, a za to su ulaganja važna, 'Financijska pomoć dobra je, ali ona ne stvara gospodarstvo. To čine ulaganja', rekao je i dodao kako je gospodarsko jačanje regije nužno da bi se izbjegli rizici prelijevanja radikalnog islamizma, zaoštravanja odnosa prema Izraelu, jačanja terorizma i povećanje broja imigranata, što bi moglo destabilizirati junžoeuropske zemlje Unije.

'Zaoštravanje odnosa prema Izraelu imalo bi negativan utjecaj na mirovni proces na Bliskome istoku', rekao je. Priliv velikoga vala imigranata u južne zemlje EU-a 'može biti razlog destabiliziranja tih zemalja koje su već preopterećene imigrantima, a i ekonomski su ranjive i teško pogođene gospodarskom krizom', rekao je.

Stefanie Babst, zamjenica pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju rekla je kako je tzv. Arapsko proljeće došlo 'neočekivano, ali moramo ga pozdraviti jer donosi novi poticaj za promjene na sjeveru Afrike'.

Croatia Summit 2011 nastavlja se raspravom o perspektivi proširenja EU-a na zemlje jugoistoka Europe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene