Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja

Manolić: Merčep nije heroj nego izdajnik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nastavku suđenja Tomislavu Merčepu danas svjedoči Josip Manolić koji je 1991. bio predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka i Živko Juzbašić, tadašnji član vlade nacionalnog jedinstva.

Manolić je ispričao kako je Merčep svojom samovoljom napravio veliku štetu Hrvatskoj. 'Formirao je ilegalnu postrojbu, nije se uklapao u provođenje državne politike, a to je bilo ne izazivanje srpske manjine jer su nas zvali ustaška vlast', rekao je Manolić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVEĆALI MU KAZNU Merčep je znao da njegovi ljudi pljačkaju, muče, ubijaju... Slika nije dostupna Nepravomočna presuda Merčepu pet i pol godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima

'On nije heroj obrane Hrvatske, odbio je sudjelovati u proboju za Vukovar, to je izdaja! Merčep nije heroj nego izdajnik', zaključio je Manolić. Dodao je kako je Merčep nikoga nije slušao i kako je radio protuzakonite stvari. 'To je bila nenormalna situacija', zaključio je.

Obrana Tomislava Merčepa pitala je Manolića kako je moguće da je, kako on kaže, ilegalna postrojba imala službene odore i iskaznice MUP-a te redovito primala plaću. Manolić je odgovorio da ne zna, ali sigurno zna da Merčepa nitko nikada nije imenovao za zapovjednika.

'Merčepa nismo uhitili jer bi neprijatelj to iskoristio i rekao da se ustaše međusobno obračunavaju', dodao je Manolić.
Rekao je da je Merčepa za savjetnika ministra unutarnjih poslova postavio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.

Iako nije bio imenovan zapovjednikom te postrojbe, opće je poznato da je on zapovijedao njezinim pripadnicima autoritetom svojih postupaka, rekao je Manolić svjedočeći u nastavku suđenja Merčepu, optuženom za ratni zločin.

Za slučaj Pakračka poljana doznao od građanke

Kao predsjednik vlade za slučaj Pakračke poljane doznao je negdje u rujnu 1991. od građanke koja mu je rekla da se njezin rođak nalazi tamo u logoru. Za logor nije znao ali je tu informaciju provjerio kod pomoćnika ministra unutarnjih poslova Smiljana Reljića koji mu je rekao da ne postoji logor, ali da postoji Merčepova grupa koja zatvara ljude.

Po Manolićevim riječima, Tuđman je potom naredio da se Merčepova grupa razvlasti, ali Merčep to nije poslušao već se povukao prema Gospiću i Crikvenici, gdje se sukobio sa zapovjednikom Vojne policije i policijom koja je prijetila da će uhititi njegove ljude.

Manolić je kazao da je krajem kolovoza otišao na drugu dužnost pa više nije pratio što se događalo, no sjeća se da je Merčep 'dosta dugo djelovao sa tom svojom kvazi vojnom ili policijskom postrojbom'.

Posvjedočio je da su događaji oko Merčepove grupe potaknuli tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića da podnese kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba, među ostalih i zbog ubojstva zagrebačke obitelji Zec. Podsjetio je da su pokrenuti postupci obustavljeni zbog pogrešaka u proceduri.

Po Manolićevim riječima, Tuđman je rekao da neće Merčepa teretiti jer mu je otkrio tko je ubio obitelj Zac, nakon čega je Merčepa imenovao za zastupnika u Županijski dom sabora.

Svjedok je rekao da je od Reljića doznao da su se u Pakračkoj Poljani provodila nezakonita uhićenja i da je imao informacije o zlostavljanjima i likvidacijama. Za malteretiranja merčepovaca doznao je i od Stevana Brajenovića koji je bio zlostavljan.

'On je spominjao da tamo postoji jedan 'čovjek od autoriteta' koji se zove Merčep i da ta zlostavljanja provodi Merčepova grupa", kazao je Manolić. Napomenuo je da se o optuženom nikada nije razgovaralo na sjednicama vlade, no misli da je na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost (VONS) postavljeno pitanje o njemu i njegovoj grupi u kontekstu Tuđmanove izjave da ona čini političku štetu.

Na upit Merčepova branitelja svjedok je rekao da su pripadnici Merčepove postrojbe imali policijske odore i da su bili na plaći u MUP-u, no, ustvrdio je, da je ta grupa bila ilegalna jer nije postojala u organizaciji MUP-a. Dodao je da je ta postrojba ratno djelovala ali ne kao vojna, i da Merčepa nitko nije imenovao za zapovjednika.


Veliki interes medija

Današnje svjedočenje Josipa Manolića na zagrebačkom Županijskom sudu izazvalo je veliki interes medija.

>> Svjedok: Merčep mi je rekao da je zadatke dobio od vrha

Manolić je na zagrebačkom Županijskom sudu trebao svjedočiti sredinom lipnja, ali je suđenje prekinuto prije nego što je sjeo na klupu za svjedoke jer je Merčepu tada pozlilo.

Merčepu je početkom srpnja, zbog lošega zdravstvenog stanja i nemogućnosti zatvorske bolnice da mu pruži primjerenu liječničku skrb, ukinut pritvor u kojem je proveo sedam mjeseci te se sada brani sa slobode.

Tomislavu Merčepu optužen je da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ubojstva, zlostavljanja i pljačku srpskih civila 1991. na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene