Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozorava starije osobe na zdravstvene rizike radi hladnoće kojima su skloni zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organizmu tijekom starenja pa stoga spadaju u rizičnu skupinu posebno osjetljivu na niske temperature.


Preporuča im se stoga izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, a prvenstveno oboljelima od respiratornih bolesti.Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, nepropusna na vlagu i po mogućnosti od vune, polipropilena te svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Vezani članci Slika nije dostupna Preporuka starijim osobama: Izbjegavajte hladnoću Slika nije dostupna Upozorenje: Ne izlazite na hladnoću!

>> Europa u zagrljaju superbakterije otporne na lijekove

Starije osobe trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći ili se odjećom dobro zaštititi, a ako dođe do povećanog znojenja, potrebno se smjesta presvući. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.Predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.

Izbjegavati alkohol i kofein

Starije osobe, među ostalim, trebaju izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.U organizam je nužno unijeti optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je starije ljude učestalije kontaktirati, a oni uz sebe trebaju uvijek imati osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, preporuke su zagrebačkog Centra za gerontologiju. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju