Sjednica Gradskog vijeća u Splitu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Sjednica Gradskog vijeća u Splitu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Rasprava o prijedlogu da se obilježavanje Dana oslobođenja grada Splita 26. listopad uvrsti u službeni protokol grada pretvorila se, na sjednici splitskog Gradskog vijeća u četvrtak poslijepodne, u raspravu o "ustašama" i "partizanima" tijekom koje su nazočni novinari napustili dvoranu vrativši se tek po završetku polemike.


Polemiku su zametnuli vijećnik stranke Neovisni za Hrvatsku Martin Mladen Pauk koji je isticao da su "oni koje se slavi kao osloboditelje sudjelovali u strijeljanjima i likvidacijama nakon drugog svjetskog rata" te vijećnik stranke Pametno Branimir Urlić koji je uzvraćao Pauku riječima "nek' ga je sram što govori."

Vezani članci Hitna pomoć/ilustracija (Foto:Ivo Čagalj/Pixsell) Splitu prijeti kolaps: "Ovako nije bilo ni u vrijeme rata. Ako ovo ne stane bujati doći će trenutak kada više nećemo moći raditi!" Grafiti na školi (Foto: Miranda Cikotić/Pixsell) Vandalizam u Splitu uzima maha: Nakon napada na vaterpoliste na zidu osnovne škole osvanuli sramotni grafiti

U raspravu se umiješao i vijećnik Pametnog Sani Mardešić koji je Pauka pitao: "Kako ti možeš znati da je bivši (komunistički) sistem tako loš kao što govoriš ako u njemu gotovo da i nisi živio?"

"Po toj logici ja mogu pitati tebe kako možeš znati da je NDH sistem tako loš kao što govoriš ako u njemu nisi živio", odgovorio mu je Pauk.

Točka dnevnog reda završen tako da su se vijećnici splitskog Gradskog vijeća složili da se obave dodatne konzultacije i napravi popis svih datuma koje treba uvrstiti u službeni protokol grada Splita. (Hina)