Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pogubna' za obrazovne projekte

Na Sljemenu zbog mišje groznice do daljnjeg nema 'Škole u prirodi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 20 oboljelih od početka godine mišja groznica otkazala i obrazovni program na Sljemenu.

Zbog pojave mišje groznice u podsljemenskoj zoni do daljnjeg se neće održavati 'Škola u prirodi' na Sljemenu. Ovu mjeru predostrožnosti javljaju iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Pročitajte i ovo Oštećen automobil (ilustracija) u sitne sate Policija je uhitila na djelu: Napila se pa počela razbijati automobile, oštećeno desetak vozila Zastave u duginim bojama (Ne)tolerancija O zastavama u Zagrebu: Gradska vlast objasnila zašto jedne mogu, a druge ne mogu

U programu 'Škola u prirodi' učenici se upoznaju s prirodnim pojavama, usvajaju izviđačke i orijentacijske vještine te proučavaju bogatu floru i faunu Medvednice. Program se provodi u Domu Crvenog križa na Sljemenu provodi od 1984. godine i do sada je kroz njega prošlo 35.000 učenika.

Od početka godine zabilježeno je 20 oboljelih od mišje groznice, a većina ih živi na području Sljemena ili su u zimskim mjesecima posjećivali tu planinu.

Simptomi mišje groznice su visoka temperatura, glavobolja, bolovi mišića, a dominantni su bolovi donjem dijelu leđa, što je znak zahvaćenosti bubrega, ističe prof. dr. Ilija Kuzman s Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Najčešće obolijevaju ljudi koji idu u planine prirodom posla ili hobijem, inače zdravi, srednje životne dobi, češće muškarci. Ugroženiji su i pušači zbog toga što češće dodiruju rukama usta, oči i sluznice, a bolest se prenosi zrakom, udisanjem, a u manjem obimu preko predmeta i hrane.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić najavio je projekt tiskanja edukativnog materijala prvenstveno za izletnike na Sljeme, kao i edukativne tribine za liječnike Zagreba, kako bi se javnost upoznala s tom bolešću te se na taj način djelovalo na smanjenje broja oboljelih. Hina

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene