Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi dan srpske okupacije, 18. studenog 1991. godine u Škabrnji su ubijena 44 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana.


'Na Škabrnju je u jednom danu palo više granata nego na Knin, Benkovac i Gračac zajedno u cijeloj akciji Oluja', rekao je Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje.

Vezani članci Nediljko Bubnjar (Foto: Pixell) Sudac istrage saslušao načelnika Škabrnje Nediljka Bubnjara i pustio ga da se brani sa slobode Danka Dražina gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Branila je Škabrnju: ''Najviše mi je u sjećanju ostala urezana naša vlastita nemoć''

U masi pred crkvom u Škabrnji za su danas zapele grupice sa desecima mladih. Oni su rođeni 1991. i mlađi. Anđelo Žilić priča nevjerojatnu priču. Ranjen je kad je imao samo godinu i pol.

'Prilikom napada na Škabrnju ranjen sam u naručju tete. Srećom ostao sam živ. Još imam ožiljak, posljedice su tu, srećom ne veće', ispričao je Anđelko. Otac mu je kasnije preminuo, tu je s mamom i prijateljima. On zna da život ide dalje i uspješno pronalazi snagu.

Razmišljanja djevojaka i momaka rođenih u vihoru rata i čiji su roditelji djedovi i bake doživjeli teške sudbine, nimalo se ne razlikuju. Ni oni rođeni nakon rata nisu uskraćeni za sve podatke o onom što se dogodilo. Ali škola, učenje, prve ljubavi logično su njihova preokupacija.

Njihovi očevi koji su im omogućili bezbrižan život, prisjetit će se ratnih događanja. Na groblju su pokopani branitelji i civili. Tužne su njihove obitelji i prijatelji. Škabrnja, jedan od simbola hrvatske obrane danas ipak ide dalje. Svojom ljepotom, znanjem i sposobnostima nose je generacije mladih.