Dok se brojni građani odmaraju u novogodišnjem neradnom danu, za ljude na selu - nema odmora. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako izgleda njihovo novogodišnje jutro i s kojim problemima se susreću.

Galerija Rad na selu - 1 Rad na selu - 2 Rad na selu - 3 +0 Rad na selu - 4

Bez obzira na neradno novogodišnje jutro, za ljude na selu svaki je dan radni. "Svaki dan je isti dan. Znači, stanje redovno ujutro, navečer. Nema praznika, nema kiše, nema sveca, nema ničega. Samo posao oko krava", kaže Rade iz Novog Čeminca.

Vezani članci Španjolska i Ukrajina, ilustracija Selo u Španjolskoj donijelo neočekivanu odluku u znak solidarnosti s Ukrajinom Užasan dizajn - 1 Škrtarili na majstorima pa sad skupo plaćaju njihove pogreške, neki bi se mogli ozbiljno ozlijediti

"Jutro počinje ustajanjem u 5, pol 6. Mužnja i dalje hranjenje. Cijeli dan neka obaveza oko stoke bude", rekla je Jovanka reporterki Matei Drmić.

Rano ustajanje njima je normalna stvar. Od jutra pa sve do mraka svaka životinjica traži svoj trenutak pažnje.

"Vjerojatno stižemo, ak je sve u redu, stižemo. S tim da nemamo slobodnog vremena. Nedostaje mi to i slobodni dani poslije Nove godine sad svi su slobodni, a mi nismo", dodaje Jovanka.

A na kraju dana rezultat njihova truda vodi u gubitak. "Truda je previše, a za ništa. Nemam Novu godinu, nemam ništa, moraš ujutro ustat i to je to.

Što se tiče mljekarstva, mislim da to nema budućnosti. Zato sto je to podcijenjeno, da ne pričamo o cijeni mlijeka od 2,5 kn", govori Jovanka.

"Nema sad potpore što smo dobili za mljekarstvo kap kap, nema, nema šanse. Jednostavno, ovo se više ne radi s nulom, već debelo ispod nule", kaže Rade.

U razdoblju od 16 godina Hrvatska bilježi pad proizvodnje mlijeka, izgubila je više od 50.000 proizvođača.

"Stvarno sam u toj fazi da riješimo krava. Onda ćemo za Njemačku. Ovom sada matematikom nas tu nema", ističe Jovanka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju