Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Kosor

Na redu lokalni političari: 'Imovinu na sunce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi koji će se naći u političkoj utakmici na svim razinama izbora, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, morat će ubuduće otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe.

Prvotni je prijedlog Vlade bio da poseban račun bude obveza za promidžbu na izborima na razini države, dok je lokalna razina bila 'pošteđena' te obveze jer se mislilo da bi to moglo biti usko grlo. 'No, odlučili smo da svima koji krenu u političku utakmicu propišemo da otvore posebne račune kako bi ih se moglo kontrolirati', objasnio je ministar uprave Davorin Mlakar na sjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Rasprava u Saboru Jovanović: "Sve maske su pale, ovo nije lex šerif, ovo je lex šerif Bandić" Slika nije dostupna Duboke posljedice Rekord kojim se ne trebamo ponositi i koji može ugroziti svijet

Vlada je s današnje sjednice u drugo saborsko čitanje uputila novi zakonski tekst o sprečavanju sukoba interesa, a kojim se primjerice proširuje krug osoba koje se smatraju dužnosnicima. Tako se u krug dužnosnika uvrštavaju i rukovodeći državni službenici koje je, nakon javnog natječaja, na to mjesto imenovala Vlada, kao i svi predsjednici i članovi uprava tvrtki u većinskom vlasništvu države što je šire nego li je bilo predloženo u prvom čitanju koji je predviđao čelnike tvrtki u potpunom državnom vlasništvu.

Predloženim se zakonom depolitizira povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, povjerenstvo će moći predložiti razrješenje dužnosnika ili ga pozvati da podnese ostavku u slučaju kršenja zakona, a detaljno su razrađene i sankcije, itd. 'Bez obzira na mnoge koji se protive donošenju ovog zakona, mi ćemo unatoč tome ići sa zakonom koji jamči puno veću transparentnost, širi krug dužnosnika koji, ako se žele baviti određenim poslom, moraju podastrijeti 'sve svoje na stol, na sunce', i obvezati se da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ima puni uvide u imovinu, račune u bankama, naglasila je premijerka Kosor. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene