Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Zadru je nastala uzbuna među roditeljima. Lizalice koje su preplavile trgovački lanac "Sonik" pune su kancerogenih sastojaka. No, sporni aditivi koji se skrivaju pod E brojevima nalaze se i u ostalim proizvodima. Sve ono što ne može u Europskoj uniji, očito još prolazi u Hrvatskoj.


Četiri sporna aditiva i umjetna bojila nalaze se u dječjim lizalicama srbijanskog proizvođača. Zadarski trgovački lanac 'Sonik' odmah je povukao sporni proizvod s polica. Iz deklaracija o proizvodu vidljivo je da dobavljač ima sve potrebne dozvole za plasman robe na tržište. 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Popuštanje ih koštalo: Bilježe porast novozaraženih pa opet uvode strože mjere Kupovina, ilustracija Previše pesticida: S tržišta se povlači još jedan proizvod

'Ono što nas je još više iznenadilo kad smo povlačili proizvod s polica jest to da i drugi proizvodi imaju te sporne aditive', izjavio je Vlado Kovačević, direktor tvrtke 'Sonik'.

Sastojci su na proizvodima ispisani sitnim slovima. Prema nekim istraživanjima mogu izazvati rak, brojne alergije, smetnje vida. Zbog mogućeg štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje njihova upotreba je zabranjena u nekim skandinavskim zemljama. U Hrvatskoj takav zakon nije donesen. 

Iako su srbijanske lizalice povučene s tržišta, na policama i dalje stoje lizalice s istim sadržajem no proizvođača iz drugih zemalja.