Poljoprivredno zemljište (Foto: Damir Špehar/Pixsell)
Poljoprivredno zemljište (Foto: Damir Špehar/Pixsell) Foto: Damir Špehar/Pixsell

Vlada Republike Hrvatske je odgovorila na optužbe MOST-ovih zastupnika kako pritišću lokalne čelnike da državno zemljište prepuštaju Agrokorovim tvrtkama i to mimo svih regulacija! Iz Vlade su oštro odgovorili kako te optužbe nemaju veze s istinom.


Kada se spominje sporno upravljanje tim državnim zamljištima, zapravo se misli na obradivu površinu veću od "32.839 hektara, odnosno 2,8 posto ukupnog obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se u Hrvatskoj obrađuje", stoji i Vladinom priopćenju. 

Vezani članci Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević Slika nije dostupna Nove optužbe: Vlada, Agrokor i DORH pritišću lokalne čelnike na prepuštanje državnog zemljišta mimo regulacija

Vlada tvrdi da Agrokorove tvrtke imaju ugovore o zakupu ili koncesiji državnog zemljišta, koje poštuju, odnosno koriste i obrađuju poljoprivredno zemljište te uredno plaćaju zakup. 

Iz Vlade objašnjavaju cijeli postupak

Zrcalna tvrtka samo preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega za to zemljište općina ili grad raspisuje natječaj, kako im je i omogućio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. 

Kada je riječ o visini zakupnine, koju su neki načelnici spominjali kao razlog neslaganja oko sklapanja aneksa postojećih ugovora s Agrokorovim tvrtkama, Ministarstvo poljoprivrede priprema pravilnik o revalorizaciji visine zakupnine, kojim će uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta. To znači da će u katastarskoj općini zakupnina za oranicu ili pašnjak biti ujednačena za sve zakupce bez obzira kada su potpisali ugovor o zakupu.

Zaključno, nije točno da je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s predstavnicima općina na njih izvršen pritisak. Sastanak nije bio ni hitan ni tajan, niti se načelnike tražilo da naprave nešto što već nije propisano zakonom. Ministarstvo poljoprivrede je zajedno s DORH-om načelnike upoznalo s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i postupanjima oko izrade aneksa ugovora.

Ministarstvo će jedinicama lokalne samouprave poslati detaljnu uputu za izradu aneksa ugovora i predložak aneksa koji su sukladni sudskoj Nagodbi vjerovnika Agrokora i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.", stoji u priopćenju Vlade RH.