Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas, komentirajući sastanak hrvatskog premijera Ive Sanadera i slovenskog Boruta Pahora u Mokricama, kako je na naplatu došlo pet godina neaktivnosti i odugovlačenja rješavanja problema sa Slovenijom.


Dodao je međutim, kako se ne može ne spomenuti nekorektan i ucjenjivački stav Slovenije, što je otežavajuća okolnost koja, kako je kazao, ide u prilog premijeru Sanaderu i hrvatskoj Vladi. Očekujemo odgovore na neka pitanja poput onoga kako je zamišljen mandat Ahtisaarijeve komisije za posredovanje, obzirom da nema ni jednog razloga da se nakon mjesec dana otkada je ta ideja prvi put spomenuta još uvijek ne zna ništa o njezinom sadržaju.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ako ljudi misle da sam bahat to je problem' Slika nije dostupna 'Vlada je izgubila kredibilitet'

>> Posve očekivano: Bez pomaka nakon sastanka Sanadera i Pahora

Još uvijek ne znamo, a zadatak diplomacije je da sazna, koji je sadržaj medijacije koju bi vodio Ahtisaari, je li riječ samo o političkom posredovanju ili bi ta medijacija odlučivala i o samoj granici, rekao je Milanović.

Po Milanovićevoj ocjeni, sastanak Sanadera i Pahora mogao se i trebao održati prije nekog vremena, no s njime se jako dugo čekalo, a za to odgovornost djelomično snosi i naša strana. Hrvatska u ovom trenutku ima dosta problema, a ovo je jedan od problema, ali ne i najveći, zaključio je Milanović.

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora Ivan Jakovčić, komentirajući današnji sastanak hrvatskoga i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora u Mokricama, rekao je kako od tog sastanka zapravo nije mnogo ni očekivao premda je dobro da se dogodio jer 'bez dijaloga nema rješenja nijednog problema, pa tako ni slovensko-hrvatskoga spora'. Jakovčić je naveo kako misli da je Slovenija svjesna da je upala u slijepu ulicu, pri čemu je dodao kako se nada da će se kroz dijalog prevladati i posljednji događaji na relaciji Ljubljana-Zagreb.

'Hrvatska je pred jednom vrstom slovenskog ultimatuma koji ne može nikako prihvatiti', istaknuo je Jakovčić, dodajući kako je za to da cijeli slučaj riješi međunarodni sud.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju