Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pitanje izbornog zakonodavstva

Obilježena 30. obljetnica osnutka HDZ-a BiH: Izaslanstvo položilo vijence na grobove Franje Tuđmana i Gojka Šuška

U povodu 30. obljetnice osnutka HDZ-a BiH, izaslanstva HDZ-a i HDZ-a BiH položilla su u ponedjeljak vijence i zapalila svijeće na Mirogoju, na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana te ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

"Danas smo željeli na poseban način utemeljitelju HDZ-a i prvom hrvatskom predsjedniku te ratnom ministru obrane zahvaliti se za sve ono što su radili da bismo mi danas u BiH kao narod mogli tražiti element jednakopravnosti i osjećati se kao konstitutivan narod", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica i Tomo Medved - 1 Vjeruje u apsolutnu pobjedu Medved za Dnevnik Nove TV: "SDP je nikad slabiji, a kandidatura Milanovića je potez očajnika" Sabor - 4 Desnica nije zabrinuta Brojne reakcije na koaliciju ljevice i centra: "Vidjeli smo koji su im dometi"

Bez toga, dodao je, HDZ kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH bez koje se ne može promišljati politički život, ne bi mogla obilježiti svojih 30 godina postojanja.

Najavio je da će i u Mostaru sutra obilježiti 30. obljetnicu HDZ-a BiH, na skromniji način nego prije, sukladno epidemiološkim mjerama.

Čović je ocijenio da će se još dugo raditi na događajima koji su obilježili nastajanje BiH potpisom Dejtonskog i Pariškog sporazuma jer "puno elemenata tog sporazuma koji su uspjeli zaustaviti rat nije na najracionalniji, najprimjereniji način uredilo BiH".

"I zbog potreba našeg pristupanja EU, NATO savezu i zbog potrebe boljeg života u BiH, moramo tražiti nova racionalna rješenja i zaštiti jednakost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda i osigurati legitimno predstavljanje", naglasio je.

Istaknuo je da postoje ambicije i planovi, ali ambijent je –" jedno nesavršeno društvo koje traži vremena da se neke stvari slože i da napravimo jedan otklon od vremena užasa rata".

Pitanje izbornog zakonodavstva

Trebat će, kaže Čović, biti uporan, no smatra da je hrvatski narod dobro organiziran, "i kroz narodni sabor BiH mislim da dosta uspješno pravimo preduvjete da možda do kraja ove godine riješimo pitanje izbornog zakonodavstva".

Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved čestitao je predsjedniku i članovima HDZ-a BiH, sestrinske stranke HDZ-a 30. obljetnicu postojanja.

Pozvao je da se odnos HDZ-a i HDZ-a BiH nastavi graditi na temeljima kako je uspostavljen te je izrazio punu potporu i suradnju HDZ-u BiH u težnjama i realizacijama svih ciljeva koje je Čović naglasio.

U izaslanstvu HDZ-a, uz Medveda, su bili prisutni glavni tajnik Krunoslav Katičić, potpredsjednica Zdravka Bušić i međunarodni tajnik Davor Božinović.

Uz Čovića, u izaslanstvu HDZ-a BiH bili su zamjenica predsjednika Borjana Krišto, dopredsjednici Marinko Čavara, Zdenko Ćosić i Josip Jerković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene