Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko su siromašni?

Na koji će se način odrediti kome besplatni udžbenici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čudne su vladine odluke i roditeljima koji su ostali siromašniji za besplatne udžbenike i prijevoz. Ti će, do sada svima dostupni privilegiji, od jeseni biti rezervirani samo za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, njih 42.500.

No, tko će i kada udžbenike dobiti, odgovorna ministarstva još se nisu uspjela dogovoriti, a ni ne mogu jer još nisu stigli definirati tko je dovoljno siromašan da mu se pomogne. Obitelj s dvoje djece i nekoliko kredita? Samohrana majka ili nezaposlen otac? Koliko siromašan za besplatne knjige i prijevoz, još nisu sigurni ni u ministarstvu obrazovanja. 'Radi se prije svega o socijalo ugroženim obiteljima, kojima treba pomoć i kojima su primanja vrlo niska ili ih nemaju i određenim kategorijama djece branitelja', rekao je Velimir Janjić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ušteda roditeljima U Zadru otvorena trgovina rabljenim udžbenicima Slika nije dostupna Pomoć socijalno ugroženima Ministarstvo zdravstva daje 32 milijuna za besplatne udžbenike

Koliko niska trebaju biti primanja roditelja da bi se njihovu djecu isključilo iz štednje na obrazovanju, ne zna još ni ministar. 'Napravili smo jednu veliku radnu skupinu u kojoj su sudjelovali i ministarstvo znanosti, socijalne skrbi, zdravstva', rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa. No ni zdravstvo ni promet ni socijalna skrb o ukidanju prava učenika ne žele govoriti. O tome neće ni bivši ministar.

>> 'Tražimo odgovornost onih koji su najavili besplatne udžbenike'

Na pitanje kako je određeno tko je siromašan, a tko nije, Fusch je odgovorio: 'Uglavnom to ide po primanjima, po glavi člana domaćinstva, još nekim drugim modelima koji su naravno stručnjaci koji se bave tim poslom razradili.' Za sada je jedino siguran 16. kolovoza, do kada će roditelji biti obaviješteni o udžbenicima. No oporba sumnja da će se uspjeti namaknuti i 65 milijuna kuna potrebnih za socijalno ugrožene. One koje knjige nisu bacili zato pozivaju da ih u škole vrate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene