Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Plaća oko 13 tisuća kuna

Na jesen se sastaje novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove jeseni trebalo bi se sastati i novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa državnih dužnosnika!

Njegovi članovi, za plaću od oko 13 tisuća kuna, trebaju nadzirati je li imovina vodećih ljudi u zemlji u skladu s njihovim primanjima. Nakon dva neuspjela imenovanja članova Povjerenstva, Sabor ponovno objavljuje natječaj.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

>> Novi natječaj za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Umjesto 11, bit će ih petero odabranih. Potvrđenih većinom u saboru. S diplomom u ruci, bez stranačke iskaznice i političkog angažmana posljednjih 5 godina. Bez policijskog dosjea, ali s policijskim ovlastima.

'Provjeravanje stanja računa u bankama, bez pokretanja postupka o sukobu interesa', rekao je Josip Leko, potpredsjednik Sabora.

Imat će uvid u imovinu dužnosnika, te mogućnost pozivanja na opoziv državnog vrha. Prevelike ovlasti, smatra Vlada.

'Povjerenstvo prestaje biti oči i uši javnosti, a postaje dio represivnog aparata', dodaje Leko.

Ipak, Zakon donesen u veljači prošle godine, protiv volje sadašnje vlasti, ne mijenja se. Važno je, kaže potpredsjednik Sabora, da se Povjerenstvo oformi. 'Bez obzira jesmo li zadovoljni zakonskim rješenjenjem, pomoći će javnosti da prepozna gdje su sukobi, ako ih bude', dodaje.

Sadašnji član Povjerenstva smatra da će Povjerenstvo biti operativnije, djelovati preventivno, a ne kao oružje za političku borbu. 'Povjerenstvo nikako ne bi smjelo biti nikakav oblik represivnog tijela, tu je da ljudima pomogne kad su u dvojbi, a ne da post festum rješava neke probleme', rekao je Zorislav Antun Petrović, član Povjerenstvo.

Nakon parlamentarnih izbora, Povjerenstvo kao važna karika borbe protiv korupcije, ostalo je u krnjem sastavu. Petero odabranika s istančanim osjećajem za pravdu, trebalo bi biti imenovano u jesenskom zasjedanju Sabora.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene