Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijevremeni izbori za sisačko-moslovačkog župana i njegove zamjenike prijepodne u toj županiji protječu u znaku vrlo slabog odaziva birača - do 16 sati odaziv je bio 18,56 posto što je u odnosu na 2013. znatno manje kada je bilo 34,55 %.


Nešto veći odaziv zabilježen je u Sisku gdje je glasovalo 9,93 posto birača, a iznad deset posto birača izašlo je u općinama Martinska Ves (10,90 posto) i Majur (10,53 posto). Na području gradova Kutine i Gline glasovanju se odazvalo najmanje, tek oko 5,2 posto birača.

Vezani članci Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan Župan Žinić se smotao: "Načelnik stožera potvrdio mi je da se držao svih mjera. Je li nosio masku? Ne mogu potvrditi" Slika nije dostupna HDZ im uzeo još jednu županiju, a Milanović kaže: 'Nije to loš rezultat'

Otvoreno je 341 biračko mjesto. Od 152.499 birača s pravom glasa, do 11 sati na birališta je izašlo njih 7,41 posto, što je u odnosu na 14,37 posto, koliko ih je izašlo 2013. godine, znatno manje.

Do 16 sati odaziv je bio 18,56 posto što je u odnosu na 2013. znatno manje kada je bilo 34,55 %. Županijsko izborno povjerenstvo još od jučer zaprima i prijave iz oba stožera oko kršenja izborne šutnje.

Povjerenstvima je stiglo i nekoliko prijava za kršenje izborne šutnje. Ima ih i sa strane HDZ-a i SDP-a. Povjerenstvo ima 48 sati da odluči radi li se u prijavljenim slučajevima zaista o kršenju izborne šutnje, jera zakon neke od prijavljenih slučajeva ne definira u potpunosti precizno.

Sisačko-moslavačka županija bira novog župana

Kako je priopćeno iz Županijskog izbornog povjerenstva, organizacija izvanrednih izbora stoji oko tri milijuna kuna. Ukoliko nijedan od šest kandidata u prvom krugu ne dobije natpolovičnu većinu glasova birača izašlih na izbore, za dva će se tjedna održati drugi izborni krug.

Očekuje se da će prvi rezultati za novog župana Sisačko-moslavačke županije biti poznati oko 22 sata.

Čeminac: glasovalo više od petine birača

Nešto više od petine birača, konkretno 21,21 posto izašlo je do 11 sati na birališta u slavonskoj općini Čeminac, koja prijevremeno bira načelnika i njegova zamjenika.

Od ukupno 2.617 birača do 11 sati svoje je pravo iskoristilo njih 555. U Čemincu se glasuje na četiri biračka mjesta i sva četiri su dosatavila podatke o odazivu.

Čeminčani biraju načelnika općine, jer je bivši, koji je pripadao HDSSB-u, umro. (Hina/D.Š./I.I.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook