Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na izborima i ove godine glasovali mrtvi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se kako su i ove godine mrtvi glasovali. Čak 20 posto mrtvih osoba nalazi se na popisu birača za dijasporu, procjene su GONGA, a popisi još uvijek nisu ažurirani.

Ipak, broj zloporaba znatno je manji nego na posljednjim predsjedničkim izborima 2005., rekao je Dragan Zelić iz GONG-a. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga obustavljena Poginule su najmanje 34 osobe, od toga osmero djece: Odron blata zatrpao autobus s putnicima Seul Golema tragedija u Seulu "Ljudi su vrištali, a onda je sve utihnulo, oko mene su bila mrtva tijela. Pomislila sam ja sam sljedeća": Studentica opisala dramatične trenutke smrtonosne gužve

Iako procjenjuju da na popisu birača za inozemstvo ima najmanje 20 posto preminulih, u GONG-u su zadovoljni jer su zabilježili mali broj nepravilnosti, pa stanje ocjenjuju puno boljim nego na predsjedničkim izborima.

Budući da postoji mogućnost zlouporabe popisa birača za dijasporu, GONG je pozvao nadležne da što prije ažuriraju popise kako netko ne bi došao u iskušenje da glasuje umjesto mrtvih osoba. 

Kažu kako postoji opasnost da će broj mrtvih birača iz godine u godinu biti sve veći ako se popisi ne ažuriraju.

Zanimljivo je da je na popisu i dalje Anđa Bezer koja je "mrtva" glasovala na predsjedničkim izborima, no ovaj put nije zlouporabljen njezin glas.

Provjerom mogućih zlouporaba kod devet slučajno odabranih starijih birača, utvrđeno je da je glasovala i 90-godišnjakinja koja je umrla prije dvije godine, dok druga biračica nije izašla na izbore zbog bolesti ali je označena kao da je glasala. 

U ostalim slučajevima nisu utvrđene nepravilnosti.

"Žao nam je što se to ponovno dogodilo, iako u puno manjoj mjeri nego na predsjedničkim izborima", rekao je zamjenik predsjednice GONG-a Dragan Zelić.

GONG je o zlouporabama glasačkog prava izvijestio Državno izborno povjerenstvo, a budući da su na nizu biračkih mjesta uočili probleme pozivao je nadležne ustanove da više pažnje posvete osposobljavanju biračkih odbora.

Opći dojam GONG-a je da nije bilo sistematskog kršenja izbornih pravila, a uočio je da su neka biračka mjesta bila vrlo uredna, dok su se neka jedva snalazila u proceduri.

Najčešće su zabilježeni slučajevi glasovanja birača za pogrešnu izbornu jednicu, nepravilno ispunjavanje obrazaca i materijala na biračkim mjestima i nedostatak potvrda, iako se iz izbornih materijala vidi da su birači glasovali, kažu u GONG-u.

Ta je udruga izbore u inozemstvu pratila sa 117 promatrača,
uključujući 83 stalna na biračkim mjestima u BiH (60) u Srbiji (10) te još 13 u drugim zemljama. Dodatno je 17 mobilnih ekipa posjetilo sva biračka mjesta u BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene