Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađeni tragovi anilina

Na hrvatskom tržištu otrovni grudnjaci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva modela grudnjaka koji su se prodavali u travanjskom broju njemačkog časopisa Ökotest, a u kojima su pronađeni tragovi kancerogenog spoja anilina što se koristi prilikom bojanja odjeće, prodaju se i na našem tržištu.

Modeli grudnjaka Chantelle shirt 3086 i Triumph Angel Curves sadrže otrovne boje koje mogu uzrokovati alergiju, povišenu tjelesnu temeperaturu i snažno lupanje srca, piše Jutarnji list. Da određeni grudnjaci sadrže kancerogene spojeve saznalo se nakon što je časopis Ökotest proveo testiranje 28 modela crnih grudnjaka koji se mogu kupiti u njemačkim trgovinama. Kod njih šest pronađena je kancerogena boja, odnosno anilin, a kod jednog modela utvrđena je i povišena vrijednost organsko kositrenih spojeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije se štedio Kakav "gospodin": Izveo je djevojku na prvi spoj u fini restoran, najeo se, napio i zbrisao Slika nije dostupna Prvorazredna šala Kako u muškarce utjerati strah? Zezajte ih poput nje, izađite na prvi spoj u vjenčanici!

Hrvatski distributer tvrdi da je količina anilina u skladu s propisima

No, distributer Chantella za Hrvatsku, tvrtka Friva AB-Galeb kaže da je količina anilina pronađena u dva modela grudnjaka u skladu s propisima te zadovoljava sve europske direktive vezane uz sredstva za bojanje. Dodaju kako anilin nije na listi zabranjenih sredstava za bojanje te da količina anilina propisana direktivom EU-a ne smije prelaziti 30 miligrama po kilogramu osobe koja dođe u dodir s tim spojem.    

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene