Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan u epidemiji

Na grobljima nije bilo gužvi, mjere se poštivale. Slike od ove i prošle godine još jednom pokazuju kako ova godina nije uobičajena

Danas je nacija odavala počast mrtvima, ali i brinula za zdravlje živih.

Dvije slike Mirogoja – prošlogodišnja i današnja - količina položenih svijeća samo potvrđuje da je ova godina sve, samo ne uobičajena.
I tijekom dana je bilo osjetno manje ljudi. Upola manje nego lani, kažu u zagrebačkim grobljima. Na Mirogoju danas 69 COVID redara.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Kardinal Josip Bozanić MJERE ZBOG KORONE Kardinal Josip Bozanić objavio upute o liturgijskim slavljima: Nova pravila za vjenčanja, pričesti, krštenja...

„Stvarno sa dobrim riječima i kulturom možete utjecati na takve ljude“, kaže COVID redar Filip Markanović.

Na sva 193 groblja u zemlji pregršt cvijeća i svijeća. Maske, rukavice, dezinficijensi i razmak su obveza. U zagrebačkim autobusima za Mirogoj nije bilo gužvi.

„Malo izgurati još ovo do proljeća ako Bog da i to je to“, nada se Albert iz Zagreba.

„Obično ne idem u velikom društvu nikad na groblje“, kaže Robert. A Riječaninu Denisu pridžavanje mjera nije problem. „Čovjek se nauči, to je vrlo korisno i trebali bi se svi pridržavati toga“, kaže.

Na Mirogoju su se mnogi sjetili i predsjednika Tuđmana te Dražena Petrovića.  „Meni je težak jer je 22. listopada Draženov rođendan, pa uvijek mi je to nekako povezano, ali ne mogu pobjeći od toga“, kaže Biserka Petrović.

Misna slavlja, također s razmakom i maskama. Na riječkom groblju 
misu je služio nadbiskup Ivan Devčić. Svatko u mislima s najmilijima.
"I nasmijem se i zaplačem, nema dugo i da mi je sestra umrla“, govori Julija iz Zadra.

"Jednostavno smo u mislima s Bogom, s našim najmilijima kojih nema“, kaže Marijana iz Zadra.

Osječanki Ilonki današnji blagdan puno znači. "Zato što sam ja već starija i svi su mi rodbina pokojni i nemam maltene nikog više osim djece i onda mi to budi uspomene“, kaže.

Svi sveti 2020. zasigurno će ostati trajna uspomena.

Kardinal Bozanić pozvao na molitvu za zdravstvene djelatnike

Groblja su u Zagrebu otvorena do ponoći. 

Svetu misu na Mirogoju danas je predvodio kardinal Josip Bozanić koji je u propovjedi rekao kako koronavirus zapravo otuđuje ljude i sije strah pa je zato više nego ikad potrebno jačati zajednicu obitelji. Pozvao je i na molitvu za zdravstvene djelatnike pred koje su stavljeni brojni izazovi, ali i na molitvu prema znanstvenicima koji traže lijek protiv koronavirusa.

"Poziv na odgovornost slušat ćemo i u idućim tjednima i mjesecima no što se tiče odgovornosti na sam blagdan Svih svetih čini se kako su, barem ovdje u Zagrebu, građani položili ispit koji je pred njih stavio Nacionalni stožer. Poštivale su se mjere, nosile maske, držala distanca i zasada nisu prijavljeni nikakvi veći incidenti ili problemi. Sutra je Dušni dan, groblja će biti otvorena duže, od 6 sati ujutro pa sve do ponoći“, izvijestio je s Mirogoja reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene