Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Očajne radnice posrnulog Trimota ujedinjene s radnicima Vodoprivrede nakratko su blokirale granični prijelaz Vinjani Donji kod Imotskog.


Granicu je osiguravala policija s 10-ak službenih automobila, a radnici su sjeli na cestu. Iako su najavili blokadu graničnog prijelaza nakon pregovora s policijom oslobodili su jedan prometni trak. Radnici su se kod granice zadržali sat vremena.

Vezani članci Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk se nastavlja, a Mihalinec poručuje: "Vladi smo jasno pokazali gdje smo spremni na neka kompromisna rješenja" Slika nije dostupna Očajne radnice Trimota najavljuju borbu za povratak na posao

U prosvjedu je sudjelovalo 100-injak radnica Trimota te 50-ak radnika Vodoprivrede. I jedni i drugi izražavaju nezadovoljstvo zbog neisplate plaća. Radnice Trimota plaću nisu dobile osam mjeseci dok novac za svoj rad radnici Vodoprivrede nisu dobili 10 mjeseci.

Radnici su se prvo okupili 100-injak metara od granične postaje, a s njima je bio i Ozren Matijašević koji se u svom obraćanju ispričao stanovnicima što će se prosvjedovati na prometnici. Pred kraj prosvjeda radnike je posjetio i gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel koji je rekao da će kontaktirati političare kako bi se pokušao riješiti problem s plaćama.

Novo okupljanje radnica Trimota i radnika Vodoprivrede najavili su za ponedjeljak ispred Trimota. Poručili su kako su spremni i na radikalnije prosvjede.

Današnjim prosvjedom ponovno su podsjetili javnost i vladajuće na svoju bezizlaznu situaciju. Radnice godinu dana zatvorene tvornice Trimot, 5. rujna su nakratko blokirale cestu koja prolazi kroz Imotski, upozoravajući da su od siječnja dobile tek tisuću kuna državne potpore.

Država isplatu minimalaca za 150 radnika obećava već neko vrijeme, no novac još nije stigao, a stečaj se odgađa. Radnice su kod kuće bez primanja, a u hrvatskoj statistici broje se kao zaposlene, iako je jasno da su u agoniji i na putu prema Zavodu za zapošljavanje.

Očito je da se radi o umjetnom održavanju brojke zaposlenih. Iako sindikalisti već neko vrijeme uvjeravaju da će Trimot dobiti zaostale minimalce, novca za to iz državne blagajne, čini se, sve manje.

Formalno zaposlene, ali bez primanja, radnice Trimota sve češće izlaze u javnost s problemima koji im ugrožavaju egzistenciju, a koje iz dana u dan dijele sa sve većim brojem građana.