Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financiranje političkih aktivnosti

Na dnevnom redu Sabora više od 900 amandmana, rasprava bi mogla potrajati cijelu noć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjevima oporebenih klubova za stankama, Hrvatski sabor u četvrtak poslijepodne počeo je izjašnjavanje o više od 900 amandmana podnijetih na Konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Želite samo povećati novac za izbornu promidžbu sa 1,5 na četiri milijuna kuna, pokušavate stvar lomiti preko koljena, jer je predsjednica Republike najavila da do kraja tjedna, najdalje u ponedjeljak, mora raspisati izbore za Europski parlament, prozvao je vladajuće Nikola Grmoja (Most).

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

Spočitnuo im je i da nisu tako brzi kad se radi o zakonima koji idu u korist građana. Most se jedini borio protiv samovolje HDZ-a, ustvrdio je zastupnik dok su u sabornici ostali mahom zastupnici Mosta.

Zbog povećanja sredstava za izbornu kampanju vladajuće proziva i HSS-ovac Željko Lenart, tražeći stanku da se njegov Klub konzultira "kako dalje".

Most nedopustivim smatra da zakon, umjesto 8 dana nakon objave u Narodnim novinama, stupi na snagu dan nakon objave u službenom glasilu. Zbog toga je zatražio mišljenje saborskog Odbora za Ustav kako je moguće da zakon stupi na snagu usred izborne promidžbe za Europski parlament, kao i o retroaktivnoj primjeni nekih odredbi.

Klub vladajućeg HNS-a najavio je da neće sudjelovati u izjašnjavanju o amandmanima, držeći da oporba na njima ustrajava samo radi odugovlačenja.

Rimac odbija amandmane

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac odbila je Mostove amandmane da se promijeni naziv Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, odnosno da se iz njega ispusti dio koji se odnosi na financiranje referenduma.

Referendum je oblik političkog djelovanja građana i primjereno ga je urediti istim zakonom u kojem su i ostale političke aktivnosti, odgovorila je 'mostovcima' Rimac.

Neki ovaj zakon zovu lex. Kuščević, no može ga se zvati lex. šuška jer ovdje je samo pitanje novca kojeg se HDZ želi dokopati čim prije, ustvrdio je Nikola Grmoja (Most).

Zakon bi se trebao zvati lex. od 4 milijuna kuna za HDZ i partnere, kaže Robert Podolnjak (Most), pomiješalo se kruške i jabuke, izbornu promidžbu s referendumom. To je lex. šuška, dodaje i Miro Bulj (Most), pa proziva HDZ-ova veterana Vladimira Šeksa da je "mozak operacije" kojom se hoće pokopati referendumske inicijative, odnosno otežati ih.

Za 'prodavanje magle' sad vam treba 4 milijuna kuna

Više vam nije dovoljno 1, 5 milijuna kuna da bi prodavali maglu po cijeloj Hrvatskoj, sad vam treba 4 milijuna kuna, proziva vladajuće Sonja Čikotić, dok Marko Sladljev primjećuje da se Vlada pravda kako nema novca za profesore, za bolesnu djecu, ali istodobno ima samo za određenu političku stranku.
I Branimir Bunjac (ŽZ) poručuje kako je neprimjereno višestruko povećavati sredstva koja se daju političarima za kampanju za EU izbore, dok istodobno petina građana živi u siromaštvu, među njima i brojna djeca koja nemaju čak ni odjeću, vlastiti krevet, a kamoli pristup internetu, priliku putovati.

Ljudi su ogorčeni da HDZ preko noći diže limit za kampanju sa 1,5 na četiri milijuna kuna, poručuje i Gordan Maras (SDP).

Osim Mosta, koji ih je podnio 888, amandmane na predloženi zakon podnijeli su i Živi zid, Glas, Klub nezavisnih zastupnika, saborski odbori itd., pa im je ukupan broj premašio 900.
Nastavi li se započetim tempom, izjašnjavanje bi moglo potrajati do duboko u noć.

 

 

 

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene