Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S Krčkom biskupijom, u čijem se vlasništvu nalazi teren, već je potpisan dugogodišnji najam.


Na klupama vijećnika Primorsko-goranske županije u listopadu bi se trebalo naći nekoliko velikih projekata, između ostalog i golf resort na Cresu, čija se izgradnja planira na zemljištu u vlasništvu Krčke biskupije.

Vezani članci Požar, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Na Cresu prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u EU-u Zlatko Komadina (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Komadina: "U Primorsko-goranskoj županiji odvija se veliki investicijski ciklus, sva obalna mjesta će promijeniti vizuru"

Vijećnici bi trebali odlučivati o izmjenama Prostornog plana kojim bi se taj projekt omogućio. Župan Zlatko Komadina istaknuo je da će se golf resortom omogućiti novo zapošljavanje i razvoj potpuno novih djelatnosti.

Projekt Eco Golf Resort Matalda trebao bi zaživjeti na creskoj Punta Križi, a inicijativu za izmjenama Prostornog plana službeno je uputila tvrtka Jadranka iz Malog Lošinja. Ovaj je projekt jedan od ključnih za tu turističku tvrtku, a vrijednost mu neće biti manja od 100 milijuna eura, istaknuli su iz Jadranke.

Na južnom dijelu otoka slavni bi golfer Ernie Els trebao projektirati dva terena od po 18 rupa, a izgradio bi se i luksuzni hotel te 15-ak vila s bazenima, malom marinom i heliodromom, piše Novi list.

S Krčkom biskupijom, u čijem se vlasništvu nalazi teren, već je potpisan dugogodišnji najam. Po kojoj cijeni, od aktera ovog projekta nije bilo moguće doznati.

Također, na tom se području nalazi i Vransko jezero, krški fenomen, čija se voda već koristi za vodoopskrbu, a koje je središte vrlo osjetljivog ekosustava. Iz Jadranke ističu kako jezero neće ničime biti ugroženo te da će se tijekom radova provoditi nadzor posebno usmjeren na praćenje ekološke ravnoteže područja, kao i da voda iz jezera neće biti korištena za navodnjavanje terena.

Ako pribave sve potrebne dozvole, iz te tvrtke ističu da bi resort mogao biti gotov do 2020. godine.