Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko je ne želi

Na Cresu muku muče s 15 tona vune godišnje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otok Cres svake godine nakon sezone striženja muku muči s 15 tona vune koju nitko ne želi. Vuna se ne razgrađuje, ne može se zapaliti pa postaje sve veći ekološki problem.

Žalosno je, ali tržište očito ne prepoznaje kvalitetu prirodne sirovine i nema otkupa', kaže Elizabeta Mužić, iz udruge Pramenka. Prijašnjih se godina svako malo pojavljivala pokoja tvrtka zainteresirana za otkup vune na otoku Cresu. Pomagao je i grad. 'Mi smo osiguravali nekakvu naknadu ovčarima da to prikupe da ipak imaju nekakav poticaj i krenulo je dobro', kaže Kristijan Jurjako, creski gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Marin Gergorović, gradonačelnik Cresa Otok u blokadi Automobili na Cresu namjerno su zapaljeni, policija objavila i kako. Gradonačelnik: "Građani su uznemireni, ali mislim da razloga za brigu nema" Policijski očevid nakon što su zapaljena dva automobila policajaca na Cresu - 3 Požar se proširio Zapaljeni automobili načelnika policije i još jednog policajca, iz PU primorsko-goranske objavili detalje

No sada njihovu vunu više nitko ne želi. 'Navodno je pala cijena te sirovine na tržištu i nije se isplatilo sakupljati. Prvenstveno zbog toga što smo mi otok, gdje treba platiti trajekt', kaže Mateo Ferarić, upravitelj poljoprivredne zadruge Cres.

>> Klonirana koza čija vuna godišnje prinosi 80 milijuna dolara

I to nisu jedini troškovi. 'Za našu vunu kažu da je dosta prljava i gruba, jer naša ovca boravi non-stop vani', kaže Mužić. Da bi se vuna mogla iskoristiti potrebno je mnogo vremena i novca.

No ipak se može. Uz malo mašte i kreativnosti dio vune pretvoren je u zanimljiv i inovativan suvenir po kojemu je Cres postao prepoznatljiv. Radionice za djecu, mlade i turiste pun su pogodak. 'To je zanimljivo ljudima za ponuditi, da oni sami naprave svoj suvenir', kaže Vesna Jakić, iz udruge Ruta.

Na taj se način nažalost može zbrinuti samo maleni dio creske vune. Većina završi kao ružna hrpa smeća, no neki ju ipak pomno skupljaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene