Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otok Cres svake godine nakon sezone striženja muku muči s 15 tona vune koju nitko ne želi. Vuna se ne razgrađuje, ne može se zapaliti pa postaje sve veći ekološki problem.


Žalosno je, ali tržište očito ne prepoznaje kvalitetu prirodne sirovine i nema otkupa', kaže Elizabeta Mužić, iz udruge Pramenka. Prijašnjih se godina svako malo pojavljivala pokoja tvrtka zainteresirana za otkup vune na otoku Cresu. Pomagao je i grad. 'Mi smo osiguravali nekakvu naknadu ovčarima da to prikupe da ipak imaju nekakav poticaj i krenulo je dobro', kaže Kristijan Jurjako, creski gradonačelnik.

Vezani članci Ilustracija Policija uhvatila prevaranta pa poslala upozorenje građanima: Ove podatke nikad ne smijete dijeliti s neznancima Slikovnice od vune Kada nekadašnji otpad postane sirovina: Na ovom otoku od njega stvaraju čudo

No sada njihovu vunu više nitko ne želi. 'Navodno je pala cijena te sirovine na tržištu i nije se isplatilo sakupljati. Prvenstveno zbog toga što smo mi otok, gdje treba platiti trajekt', kaže Mateo Ferarić, upravitelj poljoprivredne zadruge Cres.

>> Klonirana koza čija vuna godišnje prinosi 80 milijuna dolara

I to nisu jedini troškovi. 'Za našu vunu kažu da je dosta prljava i gruba, jer naša ovca boravi non-stop vani', kaže Mužić. Da bi se vuna mogla iskoristiti potrebno je mnogo vremena i novca.

No ipak se može. Uz malo mašte i kreativnosti dio vune pretvoren je u zanimljiv i inovativan suvenir po kojemu je Cres postao prepoznatljiv. Radionice za djecu, mlade i turiste pun su pogodak. 'To je zanimljivo ljudima za ponuditi, da oni sami naprave svoj suvenir', kaže Vesna Jakić, iz udruge Ruta.

Na taj se način nažalost može zbrinuti samo maleni dio creske vune. Većina završi kao ružna hrpa smeća, no neki ju ipak pomno skupljaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju