Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne 700 kuna

VIDEO: Na ceste stigli zimski uvjeti, jeste li spremni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutarnje temperature približile su se nuli, a u pojedinim krajevima otišle čak i u minus. Gorski kotar zabijelile su i prve pahulje snijega. Dovoljno upozorenja svim vozačima da na cestama počinju vladati zimski uvjeti i da se valja pripremiti kako sigurnost ne bi bila ugrožena.

Jakob Jukić svjestan je da zima kuca na vrata pa je u nabavu zimskih guma krenuo prije nego se sve smrzne i zabijeli. 'Pretežno zbog sigurnosti jer neuporedivo je kvalitetnije voziti sa zimskim gumama po hladnoći nego s ljetnima', kaže Jakob koji će tako za sigurnost morati odvojiti 30-ak minuta vremena. Toliko naime, traje izmjena sve četiri gume. To će ga stajati 200-tinjak kuna, plus gume čija je cijena od 300 do 2.000 kuna, ovisno o veličini i vrsti. 'Ljetna guma ispod 7 stupnjeva više nema svoju funkciju koju bi imala po ljeti ili u proljeće. Zimska guma je puna lamelica kako bi se dobro ponašala na ledu, čak odlično', kazao nam je voditelj servisa Kristijan Vidanec.

Pročitajte i ovo Marko Šepat - 3 Izvještaj iz Kölna Zimski uvjeti stvorili kaos u Njemačkoj: "Ovo je šok za stanovnike. Ovoliko snijega nije palo 10 godina" Suludo vrijeme - 3 Suludo vrijeme Promjena vremena stigla je u Hrvatsku: Temperatura će se negdje spustiti čak za 20 stupnjeva

No, gume nisu jedina stvar na koju treba obratiti pažnju prije zime. Treba provjeriti i kočnice, svjetla, tekućinu za pranje stakla, brisače, tekućinu za kočenje i onu za hlađenje. Potom ulje i svakako akumulator. 'Prvi znakovi je li dobar ili nije se osjeti samim startanjem motora. Ako ujutro teže pali ili malo preskače to je prvi znak da je akumulator neispravan', pojasnio je HAK-ov instruktor tehničke pomoći Zvonko Senjić

Uz vozilo, 'srediti' treba i vožnju. Zimski uvjeti na cestama zahtjevaju veći oprez stoga svakako treba izbjegavati nagla ubrzanja ili kočenja te svakako održavati propisani razmak između automobila. Ukoliko ipak dođe do rizičnih situacija, u ispravnom automobilu sa zimskim gumama lakše se izvući, ali i izbjeći kaznu od 700 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene